Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Samita “Otvoreni Balkan” u Beogradu da od uspjeha tog projekta ne zavisi samo stabilnost i jačanje ekonomije zemalja regiona, već i mir u regionu, poručivši da su odnosi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije na istorijskom maksimumu.

“Inicijativa će doprinositi ekonomskom jačanju i povezivanju, ali i pružiti mogućnost da u regionu govorimo jednim glasom kada su u pitanju interesi zemalja i regiona”, rekao je Vučić i poručio učesnicima da je Srbija njihova druga kuća.

On je poželio dobrodošlicu gostima, među kojima je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i izrazio nadu da će neko od njih u budućnosti biti domaćin ove inicijative.

“Posebna zahvalnost premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji, ministru spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peteru Sijartu i šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušogluu. Mi smo, čini mi se, toliko vezani i potrebni jedni drugima. I pored toga što neki nisu formalno dio `Otvorenog Balkana`, verujem da ćemo moći da ostvarujemo naše ciljeve”, rekao je Vučić.

On je pozvao sve političke aktere u regionu, iz vlasti i opozicije, da podrže projekte “Otvorenog Balkana”.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da velika zainteresovanost za inicijativu pokazuje da je Balkan za Evropu važan u istoj mjeri koliko je Evropa važna za Balkan.

On je kao posebno značajno istakao održavanje Sajma vina u okviru “Otvorenog Balkana”.

“Juče je mogao biti posve drugačiji dan. Mediji su mogli izvještavati o sukobu na `granici` sa /samoproglašenim/Kosovom, ali su izvještavali o vinu. Jako sam ponosan i srećan i mislim da je sporazum (Beograda i Prištine) o identifikacionom dokumentima doprinos `Otvorenom Balkanu`. Zbog toga bi bilo dobro da su i druge zemlje dio inicijative. Poštovanje Vučiću i poruka da je naš prvi izbor mir i da radimo za naše narode”, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima, to ne rješava sve probleme, ali je to pravi put.

“Inicijativa `Otvoreni Balkan` više ne treba da traži opravdanje za svoje postojanje, ona govori sama za sebe. Oni koji imaju viziju budućnosti će razumjeti. Pozivamo i druge da nam se priključe”, rekao je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je da je okupljanje oko “Otvorenog Balkana” pokretač zemalja u teškim vremenima.

“Smatramo da smo uradili ono što je najbolje za naše građane. Otvorili smo put da obezbijedimo mir i energente. Mi ćemo sporazumima koje ćemo potpisati obezbijediti sigurnost. Pomoći ćemo jedni drugima u snabdijevanju hranom i u drugim krizama”, rekao je Kovačevski.

On je poručio da su u inicijativu dobrodošli svi koji žele da joj se priključe.

“Inicijativa `Otvoreni Balkan` pokazala se kao funkcionalna i evropska i kao neophodna. Ako uspijemo biti dobri za sebe, bićemo dobri za Evropu i za cijeli svijet”, rekao je Kovačevski.Izvor:
Share.