Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da ne proizvodi Srbija nestabilnost, nego oni koji suprotno Dejtonskom sporazumu svakog dana pričaju o ukidanju Republike Srpske.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da je srpski svijet, o kojem je govorio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, isto što i „velika Srbija“ i da očekuje od Vučića da ubuduće ne dozvoljava takve izjave, predsjednik Srbije je rekao da nije neko ko želi da zapuši usta bilo kome i da nije njegovo da ućutka Vulina.

-To može da radi Bakir Izetbegović ili neko drugi – rekao je Vučić novinarima nakon posjete Despotovcu.

Vučić je podsjetio da je Vulin to rekao nedavnom na svom stranačkom skupu, na koji je pozvan i na kojem je održao miran i odgovoran govor.

On je rekao da svakome treba da bude jasno da Srbija ima svoje granice, koje su međunarodno priznate u UN, i da su to jedine granice koje je interesuju, računajući Kosovo i Metohiju kao dio Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244.

-I to neću da ponavljam i da se izvinjavam nikome i nikada više. Oni to rade namerno da bi govorili kako mi proizvodimo nestabilnost, iako su oni ti koji proizvode nestabilnost, jer suprotno Dejtonu svakog dana govore o ukidanju Republike Srpske, a da ne pričam o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona – istakao je Vučić.

On je rekao da je Vulin govorio ono što misli na svom stranačkom skupu i to treba pitati njega.

-Ono što je zvanična politika Sribje i ono što predstavlja je da Srbija ima svoje granice, međunarodno priznate u UN. To je naša politika. Ne interesuje nas ništa što pripada nekoj drugoj zemlji. Jedino što nas interesuje je to da čuvamo svoje, da budemo bogatiji i radimo vredno i borimo se za sve nas – rekao je Vučić.

Kosovo nije Tursko, pripada Srbiji

Aleksandar Vučić poručio je povodom najave turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost samoproglašenog Kosova – da to nije tursko niti je pripadalo Turskoj, te da će Srbija štititi svoje.

Vučić je rekao da je Turska velesila, a Erdogan veliki lider i da će pokušati da razgovara sa njim, te podsjetio da do 1. septembra, u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, strane imaju obaveze da nema kampanje na priznanju Kosova niti na povlačenju priznanja.

-A ako od 1. septembra ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja… Turska je velika sila, Erdogan je veliki lider. Ja sam stvarno mali i zanemarljiv u odnosu na njega – dodao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je mnogo manje značajna od Turske, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, zato što Srbija štiti svoje.

-Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj. Pripada Srbiji. Nama ostaje da se borimo za svoju zemlji i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo. Pa ćemo da vidimo – rekao je Vučić novinarima, nakon posjete Despotovcu.

On je rekao da je turski predsjednik mnogo moćan, te da vjeruje da će malo da ublaži svoj stav.

-A ako ga ne ublaži, mi ćemo se boriti za svoju zemlju. Alternativu tome nemamo. Štitićemo svoju zemlju, čuvaćemo svoj narod na Kosovu i Metohiji. A bogami, videćete, da nismo onoliko mali koliko ja to ponekad govorim – rekao je Vučić.

Erdogan je prilikom posjete turskom dijelu Kipra najavio pojačano lobiranje za priznavanje samoproglašenog Kosova, i to izričito u sadejstvu sa SAD.Izvor:
Share.