Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dio bošnjačkog rukovodstva u Sarajevu, crnogorski predsjednik Milo Đukanović i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti vode kampanju protiv Srbije u pokušaju da iskoriste ukrajinsku krizu, ali da Beograd ne odgovara kako bi sačuvao mir i bezbjednost u regionu.

“To što je Željko Komšić govorio o Srbiji u Briselu ovih dana, niko mu nije odgovorio, ali ne zato što se plašimo. Ne odgovaramo ni Komšiću, ni Kurtiju, ćutimo, pustili smo ih da govore. A zašto? Pa da bismo sačuvali mir i bezbednost, a ne zato što su oni mnogo jaki i mnogi hrabri”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da svi oni to rade danas tako zato što su sigurni da mogu Srbiji da naštete.

“Toliko smo se gluposti naslušali prethodnih dana o avionima iz Srbije, lažnih priča o bankarima, medijima. Toliko laži. Amerikanci su mnogo korektniji, a kada govore ovi iz manjih zemalja, uvek prećutite da ne biste ulazili u sukob. Oćutali smo ljudima iz Sarajeva. Oćutao sam i na intervju Đukanovića kome su za sve krivi Vučić i Srpska pravoslavna crkva (SPC)”, rekao je Vučić za TV “Prva”.

Vučić je dodao da ne zna o čemu bi razgovarao sa Đukanovićem, jer je Đukanovićevo interesovanje kako da uništi SPC, a njegovo da se ekonomski napreduje, navodeći da bi mnogi u regionu voljeli Srbiju bez Vučića.

On je rekao da je stranim sagovornicima prenio da garantuje mir na zapadnom Balkanu, a da za sankcije Rusiji nije spreman da pruži garanciju.

“Ni na koji način nećemo podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi. Čuvaćemo granice u skladu s međunarodno-javno pravnim normama. Hoćemo napredak ekonomije i da Srbija ide napred, hoćemo što više investicija i imate moju reč”, poručio je Vučić.

On je naveo da lažne dojave o bombi u avionu “Er Srbije” za Moskvu šalju strane službe i to uvijek sa neke druge teritorije.

“Na kraju će sve tako uraditi i zabraniti nam i naftu i gas. De fakto se suočavamo sa sankcijama, a nemamo ih. Onda i ne treba da nam uvode sankcije. Srbija im nikad nije dovoljno mala i dovoljno slaba”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija sada ima najjaču vojsku na prostoru bivše Jugoslavije, ali da garantuje da Srbija tu snagu neće koristiti agresivno protiv bilo koga u regionu i da to strani sagovornici znaju.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno, kako tvrdi jedan od opozicionih predsjedničkih kandidata Zdravko Ponoš, da je (Vučić) obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji odmah poslije izbora u Srbiji, Vučić je rekao da svi koji ga poznaju dobro znaju da on nije tako nešto obećao.

Share.