Zapadne sile, posebno Velika Britanija, tretiraju BiH kao koloniju, ocijenio je profesor Miloš Ković.

“Iza nekih odluka koje se donose formalno stoje ministri iz BiH ili članovi Predsedništva, a zapravo ih donose `savetnici` iz Velike Britanije, dok lokalni političari samo sprovode. To je stari kolonijalni model delovanja”, rekao je Ković.

On sumnja da Velika Britanija stoji i iza zabrane za njegov ulazak u BiH.

“Kao u kolonijalnim vremenima zabranjuje se srpska istorija. S druge strane Nemačka ima uticaj na raznim poljima, između ostalog i u produkciji udžbenika. Njima su, zapravo namere iste samo se bore za prevlast uticajem”, rekao je Ković za “Večernje novosti”.

Istoričar Dragomir Anđelković ukazao je da Velika Britanija želi da povrati svoje pozicije i da pokaže da je bitan igrač na Balkanu.

Prema njegovim riječima, Srbi ne bi trebali mnogo time da se opterećuju jer “Zapad ne želi probleme”, ne treba da budu agresivni, već hladne glave.

“Novosti” podsjećaju da je Velika Britanija pokušala da 2015. godine u Savjetu bezbjednosti progura Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je navedeno da svi politički lideri treba da prihvate “genocid i da to predstavlja preduslov za pomirenje”.

Velika Britanija uvela je sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Željki Cvijanović, a ta zemlja je i glavni zagovornik jačanja NATO u BiH, dok je Sarajevo sjedište njihovog regionalnog obavještajnog centra za Balkan.

Share.