Vakcina “Oxford-AstraZeneca” koja je jutros stigla u Srbiju odobrena je u Velikoj Britaniji 30. decembra prošle godine, a Evropska agencija za lijekove odobrila je krajem januara u zemljama Evropske unije.

Ovo je četvrta vakcina protiv koronavirusa koja je na raspolaganju građanima Srbije, prethodno su to bile “Pfizerova” i “BioNTechnova”, te “Sputnjik V” i “Sinofarm”.

Imuni sistem

“Oxford-AstraZeneca” vaksina napravljena je na modificiranoj verziji adenovirusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi i spada u takozvane vektorske vakcine. Adenovirus je modificiran tako da ne može da se razmnožava i izazove bolest. Vakcina sadrži dijelove proteina koronavirusa u obliku šiljka koji SARS-CoV-2 koristi da bi ušao u ćelije.

Po dobijanju vakcine, pokreće imuni sistem da proizvodi antitijela i T-limfocite. Daje se u dve doze.

Ispitivanja su pokazala da je efikasnost ove vakcine oko 70 posto, a usavršavanjem vakcine efikasnost može da poraste do 90 posto.

Također, ovu vakcinu za sada mogu da prime svi stariji od 18 godina.

Osobe koje razviju alergijsku reakciju poslije dobijanja prve doze ne bi trebalo da dobiju drugu dozu.

Oni koji spadaju u red imunokompromitovanih pacijenata, neophodno je da se vakcinišu samo ako su u kategoriji visokog rizika za izlaganje koronavirusu.

Neželjene reakcije

Preporuka je da se trudnice i dojilje prethodno konsultiraju sa nadležnim ljekarima o vakcinaciji.

Konačno, osobe koje su pozitivne na koronavirus moraju da sačekaju mjeseca i da se potpuno oporave prije nego što se odluče za vakcinaciju. Ovo pravilo važi za sve koji imaju Covid-19, za svaku vakcinu protiv koronavirusa koja je dostupna u svijetu.

Među najčešćim neželjenim reakcijama ubrajuju se i glavobolja, drhtavica, malaksalost, kao i bol, crvenilo i otok na mjestu uboda. Javljaju se dan ili dva nakon primanja vakcine i prolaze spontano.

Ukoliko se desi da neko primi ovu vakcinu i prije dobijanja druge doze dođu u kontakt sa koronavirusom, neophodno je da sačekaju mjesec od potpunog ozdravljenja da bi dobili drugu dozu.

Ovo pravilo važi za sve vakcine, ne samo za “Oxford-AstraZeneca”.

Kada se primi ova vakcina, to ne znači da građani mogu prestati nositi zaštitne maske, već je neophodno da nastave sa pridržavanjem mjera zaštite.

Share.