Novinarka „Politika“ obelodanila je depešu u kojoj američka ambasada u Prištini obaveštava Stejt department da se njihovi službenici na Kosovu i Metohiji nalaze na ivici pucanja.

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, predočen je niz problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi u teškoj situaciji i pred tačkom pucanja, objavio je „Politiko“.

Novinarka Nahal Tusi objavila je na svom nalogu na Tviteru detalje depeše u sklopu koje se nalaze i virus korona i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, agresivni psi lutalice, prekovremeni rad…

Sve to dovodi, piše u depeši, i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima u ambasadi.

U dokumentu piše i da postoji percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblju u Vašingtonu.

“To je teško prihvatiti”, piše američki ambasador.

Upitan za komentar u vezi sa celom pričom, portparol Stejt departmenta je za jednu kablovsku televiziju izrazio saosećanje, ali takođe rekao da je odeljenje usmerilo skoro 80 ​​odsto zaliha vakcina na mesta na terenu koristeći model distribucije prema kome planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova, koji povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem.

Takođe, on je dodao da kada je reč o vakcinama, namerava je da ih ponude za 100 odsto osoblja odeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina.

Novinarka navodi i da treba napomenuti da je “Vašington post” nedavno objavio priču koja je pokazala kako je zabrinutosti američkih diplomata zbog distribucije vakcina prilično raširena.Izvor:
Share.