Direktor Kancelarije za e-upravu u Srbiji Mihailo Jovanović pozvao je sve državljane BiH putem portala Klix.ba da od sutra ne dolaze primiti vakcinu u Beograd ukoliko ranije nisu dobili potvrdu termina.

Ipak, svi oni koji su se danas zaputili ka glavnom gradu Srbije će dobiti najvjerovatnije i dobiti svoju vakcinu.

“Zaista ćemo probati da vakcinišemo danas sve one koji su već stigli. Molimo sve građane iz regiona da od sutra ne dolaze bez najave i ne izlažu se troškovima putovanja jer neće biti vakcinisani ako nemaju zakazan termin. Mi nemamo toliko vakcina niti kapaciteta da vakcinišemo i pozvane i nepozvane”, kazao je Jovanović.

Naglasio je da se građani iz regiona, među kojima su i državljani Bosne i Hercegovine, i dalje mogu prijavljivati putem euprava.gov.rs kako bi dobili svoj termin.

“Neka se nastave prijavljivati. Kada budemo imali dovoljno raspoloživih vakcina bit će pozvani. Mi nismo očekivali ovoliki broj ljudi da će doći. Očekivali smo samo one pozvane, ali došli su i oni koji nisu još dobili termin. Ipak, kao dobri domaćini i danas ćemo se potruditi da svi dobiju vakcinu”, dodao je.

Kazao je da je danas ogromna gužva na Beogradskom sajmu i da je do trenutka ovog razgovora (15 sati) vakcinisano više od 10.000 osoba, kako iz Srbije tako i iz regiona.

“Trudimo se da odradimo sve. Već smo pozvali dodatne ljekare i osoblje, radit ćemo poslijepodne i večeras više nego smo planirali”, naglašava direktor Kancelarije za e-upravu u Srbiji.

Prema njegovim riječima u narednom periodu nije poznato kojim vakcinama će se imunizirati oni koji dobiju poziv, s toga je i otvorena opcija da svako ko se prijavi izabere koju bi vakcinu volio primiti. Trenutno se imunizacija vrši vakcinama Covishield (AstraZeneca) kojima je rok do 29. marta.

“Za daljnju vakcinaciju sve će zavisiti od raspoloživosti odnosno količina vakcina koje imamo”, zaključio je.

Share.