Carinici samoproglašenog Kosova, u saradnji sa kosovskom policijom, počeli su danas u Velikoj Hoči pretakanje vina iz vinarije Petrović u cisterne, odnosno pljenidbu oko 42 tone vina i rakije.

Ispred kuće Petrovića u Velikoj Hoči okupili su se mještani, a sin vlasnika Milan Petrović sišao je sa krova odakle je jutros prijetio da će skočiti u znak protesta.

Mještanin Velike Hoče Bojan Nakalamić potvrdio je da je u toku pretakanje vina iz vinarije u cisternu.

Policija u Velikoj Hoči
– Ispred kuće Petrovića je prisutan manji broj mještana, kao nemi posmatrači, pošto pretakanje obezbjjeđuje znatan broj kosovskih policajaca – rekao je Nakalamić.

On kaže da mještani Velike Hoče ne žele bilo kakve sukobe, niti su svojim mirnim okupljanjem ugrozili ijedno službeno lice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je izjavio je da je današnjom, kako je rekao, sinhronizovanom akcijom Prištine i kosovske policije Aljbin Kurti još jednom pokazao svoje “srbomrzačko lice” i da “banditskim metodama” želi da protjera srpski narod sa svojih vekovih ognjišta.

To se, rekao je Petković za Tanjug, danas vidjelo u Velikoj Hoči, južno od Ibra, ali i u Leposaviću, sjeverno od Ibra gdje je, kako je naveo, Rosu policija napala i vršila teror nad srpskim narodom na KiM.

U Veliku Hoču je došla kamion cisterna sa namerom da zapleni vino vinarije Petrović
Kako je rekao, dok su u Velikoj Hoči vršili bukvalno napad i teror nad porodicom Petrović koja proizvodi vino, za to vrijeme Rosu policija je maltretirala djecu u vrtiću u Leposaviću s obzirom na to da je, kako je dodao, pod oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem Rosu policija upala u taj vrtić u vrijeme dok su djeca spavala.

– Kako se osjećaju roditelji te djece samo kada pomisle da su specijalci Rosu, Kurtijeva policija da je bila na vratima vrtića, a tamo su spavale i bebe i dječica od godinu i po dana, dvije godine? – upitao je Petković.

Istakao je da je ovakvo ponašanje Kurtija apsolutno neprihvatljivo.

– Vidjeli ste u Velikoj Hoči šta se sve dešavalo, gdje su bukvalno zavezivali i vlasnika vinarije Petrović za banderu. Kakvo je to ponašanje Aljbina Kurtija? Šta on želi time da učini srpskom narodu? Naravno, on time želi da protjera srpski narod sa prostora KiM – rekao je Petković i dodao:

– Super majstore. Prosuo si u vino i rakiju. Super majstore, pogazio si hljeb koji jedu Srbi na KiM. Želiš da protjeraš srpski narod sa KiM. Je l’ to ta tvoja demokratija koju prosipaš svuda po svijetu – rekao je Petković.

Petković je istakao da srpski narod više neće da trpi “zulum” Kurtija, da nam upadaju u vrtiće, prosipaju vino i rakiju, upadaju u kuće domaćina, da se ponašaju na bezobziran način.

– Neće narod to više da trpi i jednostavno medjunarodna zajednica mora već jednom da preduzme neophodne korake kako bi se zaustavilo ovo ludilo Aljbina Kurtija – zaključio je Petković.

U Velikoj Hodži od juče je napeto. Petrovići i mještani proveli su noć stražareći ispred kuće, pošto su od juče ujutru na ulazu u dvorište ove porodice raspoređeni pripadnici kosovske carine, poreske uprave i policije.

Carinska služba samoproglašenog Kosova donijela je odluku o pljenidbi 42 tone vina i rakije u vlasništvu jedne od najstarijih velikohočanskih srpskih porodica – Petrović koja se tradicionalno bavi proizvodnjom vina i rakija od grožđa.

Iz carinske službe samoproglašenog Kosova saopšteno je da je odluka donesena nako što je, tokom rutinske kontrole u jednoj prodavnici u vlasništvu Srbina u Velikoj Hoči otkriveno “da se alkoholna pića prodaju neovlašćeno”.Izvor:
Share.