Oko 23 sata kod studentskog doma na Savi u Zagrebu odjeknula je snažna eksplozija. Prema prvim informacijama očevidaca činilo se da se srušio vojni avion.

Kako prenose mediji u Hrvatskoj, na lice mjesta su izašli policija i vatrogasci koji su odmah ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Jarunski put i parking prepuni su krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila.

Prema zasad nepotvrđenim izjavama očevidaca, ali i video materijalima, na mjestu na kojem je došlo do eksplozije vide se dijelovi aviona ili nekog tipa letjelice.

Prema prvim službenim informacijama koje je dobio reporter Dnevnik.hr, čini se da je na mjestu udara pronađen dio avionskog motora koji je padom napravio krater promjera oko tri metra i dubine jedan metar.

Vatrogasci su tokom noći pokušavali da skinu drugi predmet s padobranom koji je zapeo na obližnjem drvetu. Još se uvijek ne zna kakav je predmet na tom padobranu, prenose hrvatski mediji.

Desetak minuta pre ponoći na mesto udara stigla je i vojna policija. Iz vojnih i civilnih agencija za aviosaobraćaj kažu da nisu “izgubili” nikakav avion, dok mediji navode da su delovi pronađeni oko studentskog doma definitivno od neke letjelice. Na delu pronađenom u krateru vidi se crvena zvijezda i slova na ruskoj ćirilici, prenose mediji.

Na istočnom dijelu Jarunskog jezera pronađen je i drugi, crveno-bijeli padobran, a jedan od svjedoka kaže da je na njemu i ruksak. Veliki broj policajaca traži padobranca oko jezera. Policija je blokrala područje Jaruna i intenzivno ga pretražuju brojne snage. Uz jezero se voze automobilima i reflektorima označavaju područje.

Oglasila se policija

“Večeras (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha”.

U saopštenju se navodi da je policija pronašla krater i dva padobrana. Za sada nema dojava o povrijeđenima.

https://twitter.com/zdravko_dren/status/1502073947629699076?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502073947629699076%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.atvbl.rs%2Fvijesti%2Fregion%2Fsrusila-se-letjelica-na-zagreb-11-3-2022-2023

“Medije pozivamo na odgovorno izvještavanje javnosti i iznošenje provjerenih informacija dobijenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija. Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja”, dodaje se.

„Na Zagreb se srušio ukrajinski dron“: Američki stručnjak o padu letelice u Hrvatskoj

Neidentifikovani leteći objekat koji se srušio u Zagrebu u četvrtak uveče mogao bi da bude ukrajinski izviđački dron Tu-141 „Striž“, kaže Tajler Rogavej, američki stručnjak za vojnu avijaciju i urednika portala „Vor zoun“.

Rogavej je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.
„Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Verovatno se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu“, napisao je Rogavej u svom članku u „Drajvu“ i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz Ukrajine, prenosi Jutarnji list.

„Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141“, navodi Rogavej.

On je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

„Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom sukobu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini“, navodi Rogavej.

https://twitter.com/zdravko_dren/status/1502073947629699076?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502073947629699076%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Frs-lat.sputniknews.com%2F20220311%2Fna-zagreb-se-srusio-ukrajinski-dron-americki-strucnjak-o-padu-letelice-u-hrvatskoj-1135292145.html

Objasnio je i o kakvoj je letelici reč.
„Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. Ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti“, navodi Rogavej.

Ostaje da se vidi šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogaveja, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.
„Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protivvazdušna odbrana?“, pita se ovaj stručnjak.

Share.