Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na sraman način je prokomentarisao današnje ustoličenje mitropolita Joanikija, ne navodeći pravi razlog zbog kojeg je čin ustoličenja tako održan.

S obzirom da navodi da bi „samo čovek bez dostojanstva sebi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir“, crnogorski predsednik koji je, kako mediji navode u međuvremenu pobegao sa Cetinja, zaboravio da objasni i zašto je patrijarh Porfirije uopšte na Cetinje morao da dođe helikopterom.

Njegovo obraćnje prenosimo u celosti:

“Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prestonici, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore. Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog.

Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpeli, okupljeni građani sebi nijesu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbednosti Crne Gore.

Pirova je ovo pobeda Vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore. Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj Prijestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu”, navodi se u obraćanju Đukanovića.

Share.