Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore potvrdilo je da je formiralo predmet zbog osnova sumnje da su u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva u Čajniču učestvovali i državljani Crne Gore, au toku je istraga.

-Obavještavamo vas da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet povodom podataka i dokaza dostavljenih od Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a u vezi događaja koji su se desili u toku 1992. i 1993. godine na području regiona Bukovice i postojanja osnova sumnje da su u izvršenju krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva učestvovali državljani Crne Gore. Predmet se nalazi u fazi izviđaja – saopštili su za portal RTCG iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Posljednjih godina bilo je više apela prema institucijama Crne Gore da se ispitaju navodi o ulozi jednog broja crnogorskih državljana koji su 1993. godine počinili zločin u Čajniču.

Posebno je traženo da se ispitaju navodi u vezi sa ratnim zločinom nad srpskim stanovništvom u selima Šapići i Trpinje u opštini Čajniče, koji je počinjen 14. februara 1993.

Podatke o ovom zločinu crnogorskim institucijama dostavili su tužioci iz BiH, posebno iz Trebinja.

O zločinima u Čajniču u Skupštini Crne Gore govorio je svojevremeno lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je prije desetak godina objelodanio i video-zapis zločina nad Srbima iz Čajniča, koji su počinili crnogorski državljani.

Nadležno tTužilaštvo u Bosni i Hercegovini, prema izveštajima tamošnjih medija, raspolaže dokazima da su u zverskim likvidacijama i torturi učestvovala lica sa područja Bukovice, u opštini Pljevlja.

Share.