Nova Vlada još nije riješila problem sa opozvanim ambasadorom u Vatikanu Miodragom Vlahovićom koji je prije šest dana zamijenio bravu na Ambasadi Crne Gore, a juče je objavio da je “ispratio” privremenog otpravnika poslova Gojka Čelebića.

“Na našu žalost (i nečiju tuđu sramotu), idila sa budućim privremenim otpravnikom poslova je trajala kratko. Pošto smo (naravno!) odbili da šaljemo note bez ukaza predsjednika i pošto je g. Čelebić (uzaludno) prijetio tehničkom osoblju, ljubazno smo ga ispratili iz AVA”, napisao je Vlahović na Tviteru.

Reagovali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), navodeći da Vlahović svojim kontinuiranim postupanjem odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici, zanemarujući odluke Vlade, Ministarstva, saopštenje Kabineta predsjednika, kao i mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

“Zbog svega navedenog, privremeni otpravnik poslova je bio prinuđen da se obrati diplomatskom protokolu Svete stolice za asistenciju, kako bi mu bilo omogućeno da obavlja dužnost šefa ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva”, kazali su iz MVP.

Podsjećaju da je u skladu sa odlukom Vlade, procedura opoziva Vlahovića pokrenuta 18. decembra prošle godine, nakon čega je o ovom pitanju postignut dogovor potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predsjednikom države Milom Đukanovićem 26. januara 2021. godine.

Đukanović još nije potpisao ukaz o opozivima, već je tražio mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, koji je prošle sedmice dao pozitivno mišljenje na predlog Vlade za opoziv osam ambasadora, među kojima je i Vlahović.

Ministarstvo vanjskih poslova je, kako je saopšteno, u međuvremenu, uputilo privremenog otpravnika poslova Gojka Čelebića da preuzme dužnost u Vatikanu do dolaska novog ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom viteškom Malteškom redu (SVMR).

“Radi istinitog informisanja javnosti, napominjemo da procedura nije prekršena slanjem verbalne note zemlji prijema da je ambasador Vlahović završio mandat u toj državi”, navodi se u reagovanju MVP.

Objašnjavaju da je MVP, prethodnih 15 godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore, uvijek i shodno diplomatskoj praksi, prvo obavještavalo državu prijema o završetku mandata ambasadora, nakon čega je predsjednik države, po povratku ambasadora u zemlju, potpisivao ukaz o opozivu.

Međutim, Vlahović, prema objavama na Tviteru, i dalje održava zvanične sastanke sa ambasadorima drugih država.

Tako se 16. februara sastao sa turskim kolegom Luftulahom Goktasom, a 18. februara sa ambasadorkom EU u Vatikanu Aleksandrom Valkenberg.

Iz MVP nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta će preduzeti kako bi Vlahović napustio Ambasadu i da li će se obratiti italijanskoj policiji.

Ni predsjednik države, na koga se poziva Vlahović pravdajući svoje ponašanje, nije odgovorio na pitanja o ponašanju opozvanog ambasadora i kada će potpisati ukaz za opoziv Vlahoviću i drugim predloženim ambasadorima.

Savjetnica predsjednika Mila Đukanovića je ranije saopštila da “ambasadori moraju djelovati u skladu sa instrukcijama MVP i ministra, a svako nerazumijevanje ili nejasnoća u pogledu instrukcije rješava se na relaciji ambasador – MVP, mimo javnosti”.

MVP je 16. februara svim opozvanim ambasadorima onemogućilo pristup ambasadama i obustavilo njihovo finansiranje.

Među ambasadorima čiji je opoziv tražila Vlada su i Vera Kuliš, Duška Jeknić, Sanja Vlahović, Tarzan Milošević, Obrad Mišo Stanišić, Darko Pajović i Budimir Šegrt.

Kako je ranije objavljeno, Pajović još nije vratio pečat i karticu za plaćanje. Službenici MVP su došli u prostorije crnogorske ambasade u Kini po nalogu rukovodsta MVP i pokušali da pronađu i preuzmu pečat i službena akta, kako pristup njima ne bi imao Pajović.

MVP je ambasadorima koje je opozvala Vlada dala rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

“Predmetna instrukcija je upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsjednika.

U skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora.

Ministarstvo je, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o navedenoj odluci obavijestilo zemlje prijema”, navodi se u saopštenju.

Poruka Ministarstvu vanjskih poslova

– Možete na mene da šaljete divizije, četničke divizije – ako volite. Međutim, udalji Bože i ne bilo primijenjeno, i ako ih pošaljete, proći će kao one četničke divizije u bici na Neretvi. Nadam se da sam bio jasan i da je ovo jedna parabola, metafora koju će svi dobro da shvate – poručio je.

Share.