Centar “Simon Vizental” pozvao je danas hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, zabranjeno da posjeti koncentracioni logor Jasenovac u Hrvatskoj.

Istoričar Holokausta Efraim Zurof, direktor za istočnoevropske poslove centra “Simon Vizental”, uputio pismo Veseli Mrđen Korać, hrvatskoj ambasadorki u Izraelu, u kojem ukazuje se na potencijalne negativne posljedice odluke da se Vučiću zabrani posjeta.

Upozorava da tako “surova i neshvatljiva mjera” može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba.

Osim toga, Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svjesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

“Zabraniti predsjedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mjera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske”, navodi se u pismu Zurofa, prenio je Tanjug.

On je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovrnim vlastima u Zagrebu

Pozvao ih je da nađu način da isprave, kako je ocijenio, “njihovu nemudru i nesrećnu odluku”.

Podsjećamo, Vučić je planirao da danas privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti nisu mu dozvolile ulazak u zemlju.

Nakon toga, uslijedio je niz reakcija iz Srbije, ali i iz Republike Srpskoj kojima je osuđen potez zvaničnog Zagreba.

Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Srbije, otkazala je zvaničnu posjetu Zagrebu zbog odluke Hrvatske da Vučiću ne dozvoli da privatno posjeti Jasenovac.

Share.