NIJE mandat Uneska da donosi političke odluke koje se tiču državnosti, rekla je danas ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, reagujući tokom debate 41. zasedanja Generalne konferencije ove organizacije na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte DŽačke koja se u svom izlaganju založila za prijem tzv. Kosova.

Rastovac Siamašvili je navela da je jedan od ključnih preduslova za nesmetanu primenu mandata Uneska depolitizacija njegovog rada.

Ona je kao krajnje zabrinjavajuće istakla to što su se u debati čuli pozivi na politizaciju i zloupotrebu Uneska „kao instrumenta za afirmaciju ilegalne jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, suprotno međunarodnom pravu, uključujući i pravno obavezujuću Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN“.

– Podsetila bih da je prema toj Rezoluciji Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, koja je država članica UN i Uneska, kao i da je pod privremenom upravom UN. Takođe, Kosovo i Metohija je duhovno i kulturno najvažnije mesto za srpski narod i državu – navela je ambasadorka Srbije.

Ono što je potrebno u Unesku, kako je dodala, je više jedinstva, a ne više linija podele i stvaranja veoma opasnih presedana.

Navela je i da je “u slučaju tzv. Kosova nedostatak moralnog kredibiliteta i iskrene posvećenosti principima Uneska više nego evidentan”.

– Članstvo u Unesku, istinskom simbolm udruženih napora međunarodne zajednice da zaštiti svetsko kulturno nasleđe, svakako je nespojivo sa namernim i sistematskim uništavanjem srpskog nasleđa u Pokrajini sa perfidnim ciljem da se uklone tragovi vekovnog prisustva srpskog naroda na ovom prostoru. Baš zbog toga su četiri manastira SPC u našoj Pokrajini upisana na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti – navela je Tamara Rastovac Siamašvili.

Ona je poručila da Srbija smatra neprihvatljivim obraćanje albanske ministarke sa brojnim opaskama na deo teritorije Srbije, države čije je rukovodstvo iskreno i aktivno angažovano u promociji dobrih komšijskih odnosa i stabilnosti u regionu.

– Pozivamo Albaniju da ohrabri Prištinu da učestvuje u dijalogu pod okriljem EU, kao jedinim adekvatnim formatom za iznalaženje obostrano prihvatljivih rešenja za sve teme. Obaveza je svih članica UN da se uzdrže od mešanja u unutrašnje stvari drugih članica UN. Ovo obavezuje Albaniju takođe, posebno imajući u vidu njeno predstojeće članstvo u SB UN – navela je šef misije Srbije pri Unesku.

Share.