Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na više lokacija u Štrpcu policija od ranog jutra po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu sprovodi raciju, potvrdio je za medije u Prištini tužilac Rasim Maljoku. Kako je naveo, u toku je racija na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere.

“Ove nelegalne strukture krše pravni i ustavni poredak Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela udruživanje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom“, rekao je Maljoku i dodao da se sprovodi akcija oduzimanja dokumentacije i opreme.

Kancelarija za KiM navodi da su pripadnici Rosu blokirali celu opštinu.

Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija dodaje da su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu.

“Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?”, pitaju iz Kancelarije za KiM.

Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini, zaključuje se u saopštenju.Izvor:
Share.