Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu srpskog Tužilaštva za ratne zločine za ratni zločin na Petrovačkoj cesti.

Kako se navodi u saopštenju iz Višeg suda, na sjednici održanoj 3. juna donijeto je rješenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta protiv okrivljenog Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, krivično vanpretresno vijeće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju.

Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u maju optužnicu protiv četiri pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva – Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Avioni hrvatske vojske 7. i 8. avgusta 1995. godine raketirali su izbjegličku kolonu, i u ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro djece, kao i 24 ranjenih osoba.

Zločin se dogodio na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, a potom i u mjestu Svodna kod Novog Grada u Republici Srpskoj.

Share.