U Glini će danas biti služen pomen za 150 srpskih civila koji su mučki ubijeni u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” avgusta 1995. godine.

Pomen koji organizuje Vijeće srpske nacionalne manjine grada Gline biće služen na groblju “Sveta Kata” u mjestu Gornje Selište, a prisustvovaće, između ostalih i predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Biće služen pomen za srpske civile, žene i muškarce, koji su avgusta 1995. godine pronađeni mrtvi na svojim traktorima, u automobilima, kućama, kraj puteva, a namjeravali su da sa ostalih oko 250.000 srpskih prognanika napuste Hrvatsku tokom “Oluje” – najvećeg etničkog čišćenja srpskog naroda nakon Drugog svjetskog rata.

Arlov je rekao da će, kao pripadnik srpskog naroda sa Korduna koji je do “Oluje” živio u Topuskom na Kordunu, prisustvovati parastosu ubijenim srpskim žrtvama i mučenicima koji su ovdje bez imena i prezimena sahranjeni u zajedničkoj grobnici.

On je istakao da će sa Vijećem srpske nacionalne manjine grada Gline razgovarati o postavljanju velikog krsta i spomen-ploče na ovoj masovnoj grobnici.

“Tražićemo pomoć od institucija Republike Srpske da velikim krstom i spomen-pločom trajno obilježimo ovo veliko stratište Srba mučki ubijenih u `Oluji` 1995. godine, da se ovaj zločin nad srpskim narodom nikad ne zaboravi, jer to dugujemo ovim mučenicima, ali i našoj djeci i budućim pokoljenjima”, rekao je Arlov.

Share.