Skupština Crne Gore usvojila je predlog za pokretanje postupka utvrđivanja da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav zbog postupanja na Cetinju tokom ustoličenja vladike Joanikija.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić najavio je da će poslati predlog Ustavnom sudu, kako bi se sud izjasnio da li je šef države povredio najviši pravni akt, prenose crnogorski mediji.

Ako Ustavni sud utvrdi da je Đukanović prekršio Ustav, Skupština može da ga smeni sa mesta predsednika.

Predlog je iznet pred Skupštinu na osnovu inicijative Socijalističke narodne partije. SNP smatra da je izjavama i postupanjem Đukanović na Cetinju početkom septembra grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

Kako je ranije objasnio Vladimir Joković, lider SNP-a, Milo Đukanović je svojim izjavama više puta kršio Ustav Crne Gore jer je pozivao na sprečavanje izražavanja verskih osećanja, što je garantovano vrhovnim pravnim aktom.

„Đukanović je podsticao i da se spreči verski obred ustoličenja mitropolita, koji se vekovima održava“, rekao je Joković Sputnjiku.

Poslanici su sa 41 glas za i 36 protiv usvojili predlog za pokretanje postupka da li je predsednik Crne Gore povredio ustav.

Share.