Danas je počeo šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista. Traje do 7. januara (40 dana), kada se završava ponoćnom liturgijom uoči Božića.
Tokom šest nedelja Božićnog posta se ne jedu meso, mlečni proizvodi i jaja, dok su ulje i vino dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se poste na vodi, objašnjava Srpska pravoslavna crkva.
Na Badnji dan se ne upotrebljavaju ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi, ističe Crkva.
Zašto se posti pred Božić?
„Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božjeg koji se javio svetu, i da bismo mu, pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo njegovo učenje“, objašnjavaju se razlozi posta na sajtu Žičke eparhije.
Kako SPC navodi, pravi post ima telesnu i duhovnu stranu.
„Sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju sviju evanđelskih vrlina“, objašnjava Srpska crkva.
Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku, dok je puno trajanje, od 40 dana, dobio u 12. veku.
Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.
Ciljevi su, kako je savetovao vladika Nikolaj, „očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja“.