Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila poverenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog sveta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama.

U besedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su poslednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su “oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… izneverili poverenje mitropolita”.

“Izneverili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju i stavili se u službu sila ovoga sveta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama”, naveo je patrijarh.

Svi mi, poručio je Porfirije, imamo svoje posebnosti, ali nama to od Boga nije dato da bismo bili udaljeni jedni od drugih i da se ne bismo međusobno razumevali.

“Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje…”, poručio je patrijarh u besedi objavljenoj na stranici TV Hrama na Jutjubu.Izvor:
Share.