Zbog stupanja na snagu “Otvorenog Balkana”, za poljoprivredne proizvode između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije od početka godine više neće biti zadržavanja kamiona na graničnim prelazima.

Kako ističu zvaničnici u sve tri zemlje, ovo će značiti da se više neće dešavati da na graničnim prelazima danima stoje kamioni s poljoprivrednim proizvodima, te da više neće biti opasnosti da se roba pokvari i propadne, što je izazivalo milionsku štetu za kompanije u ovim zemljama.

Kako je za RTS objasnio Goran Đaković, savjetnik ministra poljoprivrede Srbije, kamion s, na primjer, robom iz Srbije s odredištem u Sjevernoj Makedoniji više neće morati da bude kontrolisan na granici, već će srpske vlasti obavijestiti makedonske, a oni će kontrolu obaviti na mjestu istovara robe, odnosno na odredištu.

“Imaćemo poverenje jedni među drugima i stalno će se raditi kontrole, kao što su se i do sada radile, ali to neće otežavati izvoz već želimo da ubrazamo promet proizvoda”, rekao je Đaković.

On je pojasnio da će i u režimu “Otvorenog Balkana” biti potrebna ista dokumentacija kao i do sada, odnosno fitosanitarni i veterinarski sertifikati, s tim da će države prihvatati nalaze jedni drugih, odnosno priznavaće sve sertifikate.

Kamioni će, kao i do sada, prolaziti kroz carinu, ali će službenici samo provjeravati dokumentaciju koju je izdala zemlja porijekla, i generalno neće raditi dodatne kontrole. Sporadične kontrole i provjere su moguće kao i do sada, ali će se, kako je pojašnjeno, sprovoditi o trošku države.

Vlasti Srbije ističu da je obim razmjene između tri zemlje 300 miliona evra, a da će “Otvoreni Balkan” značajno povećati obim razmjene jer će olakšati sve procedure.

BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo I dalje odbijaju da uđu u ovu inicijativu.

Share.