Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali ostao je bez titule doktora nauka.

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je zbog plagijata poništio doktorat ministra finansija Siniše Malog, javlja agencija Beta.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu ranije je utvrdio neakademsko ponašanje ministra Malog prilikom izrade doktorata, na osnovu čega je i Senat donio posljednju odluku, dodaje se.

“Senat i Univerzitet nemaju više namere da se bave doktoratom Siniše Malog i baviće se time samo ako nas na to primora neka sudska odluka”, rekao je poslije sjednice rektor Vladan Đokić.

Poslije odluke Senata, oglasio se i Siniša Mali i u objavi na Instagramu napisao da vjeruje u svoj doktorski rad i ocijenio da je riječ o političkoj odluci koju on ne može da prihvati.

Najavio je da će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da odluku opovrgne.

Odluku o poništenju doktorata Malog Senat je usvojio i 2019. godine, ali se Mali žalio na poništavanje doktorske disertacije Upravnom sudu, koji je zatim poništio odluku Senata i vratio je na ponovno odlučivanje.

Sumnje u doktorat Siniše Malog, koji je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, pojavile su se u junu 2014.

Mali: Znam da je istina na mojoj strani

Povodom odluke Senata, Mali je na Instagramu je napisao da vjeruje u svoj doktorski rad i da je riječ o političkoj odluci, koju će nastojati da opovrgne svim raspoloživim pravnim sredstvima.

“Ponosan sam na sve što sam naučio u poslednjih 20 godina, koliko se aktivno bavim ekonomijom i finansijama. Za to vreme sam uspeo da položim i najteže stručne, međunarodne ispite iz tih oblasti, koji važe za prestižne u svetskim ekonomskim krugovima”, napisao je Mali.

Mali dodaje da je na taj način želio dodatno da unaprijedi znanje.

Dodao je da se “ne plaši”, jer “zna da je istina na njegovoj strani”.

“Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još i više i bolje”, napisao je Mali.

Šta se dogodilo?

Sumnje u doktorat Siniše Malog pojavile su se u junu 2014. kada je Raša Karapandža, profesor Evropske škole za biznis u Njemačkoj, objavio tekst na sajtu Peščanik tvrdeći da je Mali uzimao dijelove teksta iz tuđih disertacija i naučnih članaka.

On je Malog optužio za plagiranje.

Mnogobrojni profesori i studenti, tokom godina, redovno su podsjećali na ovaj slučaj i tražili konačnu riječ Univerziteta.

O doktoratu se do sada izjašnjavalo nekoliko ministara prosvjete, dekana FON-a i komisije ovog fakulteta, i rektori Univerziteta u Beogradu.

Godinama nije bilo konkretnih zaključaka, a proces je više puta odlagan.

Studenti okupljeni oko “1 od 5 miliona” su u septembru 2019. blokirali zgradu Rektorata i tražili odluku o doktoratu Malog.

Na FON-u je 22. oktobra 2019. ponovljen ranije izrečen stav da “doktorat Malog nije akademski čestit, ali nije ni plagijat” i predloženo je da se izrekne mjera javne osude – što je najstroža kazna koja se može izreći.

O ovoj odluci FON-a raspravljao je Etički odbor Univerziteta u Beogradu novembra 2019, gdje je jednoglasno odlučeno da je Siniša Mali prekršio član 22. Kodeksa etičke profesionalne etike.

Ovaj član bavi se samo jednim pitanjem – plagiranjem.

Kada su se sumnje u doktorat pojavile, na Univerzitetu procedure u slučaju akademskog nepoštenja “nisu postojale ili nisu bile dovoljno precizne”, kako je 2016. godine objasnio tadašnji rektor UB Vladimir Bumbaširević.

Pravilnik o postupku utvrđivanja akademskog nepoštenja Senat je usvojio 2016, a Siniša Mali je prvi visoki funkcioner čiji se rad ispitivao po ovom Pravilniku.

Upravni sud poništio je u junu 2021. odluku Senata Univerziteta u Beogradu kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, pošto je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu zaključio da je njegova doktorska disertacija plagijat.

Upravni sud donio je tada presudu kojom je poništeno rješenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojim je utvrđeno neakademsko ponašanje prilikom izrade doktorske disertacije Siniše Malog.

Kako je objavio Beogradski univerzitet, predmet je vraćen Odboru na ponovno odlučivanje.

Ponovno odlučivanje održano je u srijedu 22. decembra 2021. i doktorat Malog je poništen.

Share.