Najveći interes Crne Gore je da dobije odgovornu vlast i DPS će pružiti podršku manjinskoj vladi – uz određene razumne političke uslove, kaže Milo Đukanović.

“Podržaćemo svaku vladu koja će da čuva građanski i sekularni karakter Crne Gore, da unapređuje multietničku demokratiju i da doprinosi dinamičnom ekonomskom razvoju, kako bi Crna Gora, kao demokratski i ekonomski razvijena zemlja, u bliskoj budućnost bila dio Evropske unije”, rekao je Đukanović u intervjuu za Dojče vele.

On ocjenjuje da se njegova zemlja sada nalazi “u procesu konsolidacije vlasti” i da je njen najveći interes da što pre dobije odgovornu vladu.

“U vladi nećemo učestvovati”

Đukanović je podsjetio da je njegova stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), i nakon prošlogodišnjih izbora ponudila da podrži manjinsku vladu, smatrajući da će “biti veoma opasno za Crnu Goru ako vladajuća koalicija bude tako zavisna od velikosrpskog nacionalizma”.

Dosadašnju vladu su činile tri koalicije od kojih je, ocjenjuje Đukanović, “jedna potpuno jasno profilisana velikosrpska koalicija i smatrali smo da će, ako ona bude opredjeljivala državnu politiku, to biti jako opasno za Crnu Goru”.

“Danas kažemo: Spremni smo da pružimo podršku manjinskoj vladi – dakle koalicijama koje su građanskog karaktera, koje žele da pomognu Crnoj Gori da ide ka Evropi – spremni smo da podržimo tu vladu i u njoj nećemo učestvovati. Trebalo je očigledno ovakvih 14 meseci neuspešnog iskustva da bi se sada vratili tom predlogu”, kaže Đukanović.

“Trebalo je vremena da se shvati da svaka promjena ne znači i promjenu na bolje. Promjena može biti i nagore. Crna Gora je sada prošla jednu promenu nagore. Ali, to ne znači da se DPS po automatizmu vraća na vlast, niti to znači da će se vratiti ista kakva je otišla sa vlasti. Vrlo smo pravilno razumeli poruku birača, ovih godinu dana smo jako radili na otklanjanju slabosti, na reformama u partiji”, kaže Đukanović i zaključuje: “Mislim da je Crna Gora naučila još jednu lekciju i da će sada, nakon ovog iskustva, pametnije odlučivati o svojoj budućnosti.”

Povratak DPS-a?

Govoreći o stranci kojoj je na čelu, Đukanović je ocijenio da je DPS u proteklih 14 mjeseci pokazala da može odgovorno da se bavi politikom i iz opozicije. “Ja smatram da je zahvaljujući nama, zahvaljujući državotvornoj opoziciji, Crna Gora uspjela da odoli ofanzivi Beograda. Mi smo poslije 30. avgusta prošli jednu jako agresivnu ofanzivu iz Beograda. Velikosrpski nacionalizam iz Beograda je shvatio da su pobjedom njihovih miljenika otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore, ovog puta kroz projekat ’Srpskog sveta’. To se nije dogodilo zato što smo imali državno-odgovornu opoziciju koju je predvodila DPS.”

A što se tiče planova Demokratske partije socijalista, Đukanović kaže: “Vjerujemo u sebe, reforme koje smo sproveli u partiji i mi ćemo se vratiti, u to nema nikakve sumnje. Hoće li to biti sad? Za godinu, dvije, tri? Nema nikakve žurbe… Ali pokazujemo odgovornost i iz opozicionih klupa.” prenosi B92Izvor:
Share.