Grupa srpskih intelektualaca pozvala je građane da složno ustanu protiv inicijative zapadnih sila da rješenje za Kosovo i Metohiju bude status dvije Njemačke, po kojem bi Srbija pustila takozvano Kosovo da postane članica UN, uz prihvatanje obaveze da kroz deset godina dođe do međusobnog priznanja.

U proglasu, koji je objavio “Novi Standard”, grupa inetlektualaca poručila je rodoljubima i svima kojima je stalo do Srbije i srpskog naroda da je vrijeme da svi složno podignu glas, da se okupe i pošalju jasnu poruku kako na to ne pristaju.

“Pozivamo sve intelektualce, javne ličnosti, organizacije, pokrete i političke stranke da se okupimo i stanemo iza proglasa kojim ćemo strancima i srpskim kolebljivcima objaviti jasan stav Srbije i srpskog naroda, Ne prihvatamo nikakva razgraničenja, podele, prelazna rešenja i slične nepristojne ponude”, navodi se u proglasu.

Potpisnici proglasa poručili su da “niko nema mandat da potpisuje i predaje ni pedalj Kosova i Metohije, koje je po međunarodnom pravu jasno i neprikosnoveno dio Srbije, niti da razmjenjuje `naše za naše`”.

Oni su pozvali građane da se okupe i jasno podsjete kako je jedino trajno rješenje poštovanje Ustava Srbije, Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kosovskog zavjeta i prava svih, bez obzira na naciju i vjeru, da u Srbiji žive u miru i slozi.

“Na osnovu toga tražimo i borimo se za punu reintegraciju Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Srbije kada za to budu stvoreni uslovi i kada to međunarodne okolnosti budu dozvoljavale”, navodi se u proglasu, uz zaključak da sve mjere i aktivnosti moraju da budu usmjerene ka ispunjenju tog cilja.

Kako je objavio “Novi Standard”, proglas je potpisalo 50 intelektualaca, među kojima su akademici Matija Bećković, Danilo Basta i Časlav Ocić, univerzitetski profesori Miloš Ković, Slobodan Vladušić, Slobodan Antonić, Slobodan Samardžić i Srđa Trifković.

Iz proglasa su stali i doktori nauka Miša Đurković, Dušan Proroković, Aleksandar Raković i Slobodan Reljić, politikolog Aleksandar Pavić, politički analitičar i predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Dragomir Anđelković, kao i novinar i publicista Siniša Ljepojević.

Share.