Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je i dalje napeto. Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

Kosovska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka. Krizni štab u Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni.

Navode da prisustvo specijalnih jedinica na severu ne doprinosi stabilizaciji prilika, prenosi RTS.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi. To se sada, kako kaže, proverava i poručuje da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gde se nalazi Pantić.

Povodom uzavrele situacije na KiM većeras će se građanima obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On će na Javnom servisu od 21 sat govoriti o sadržini svog razgovora Eskobarom i Lajčakom.

Biće to prilika da šef države saopšti koji su dalji koraci u napetoj diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju, ali i da navede ekonomske izazove u dolazećoj 2023. godini.

Share.