Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je šetnju Evroprajda 2022. i porodičnu šetnju “antiglobalista” u Beogradu, koje su bile najavljene za subotu 17. septembra.

MUP je saopštio da je rješenje kojim ne dozvoljava dvije šetnje donio nakon bezbjednosne procjene, kojom je utvrdio da postoji visok rizik da će bezbjednost učesnika obje šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbjednost drugih građana.

“Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije ”Evroprajd 2022” i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije ”Evroprajd 2022”, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu”, naveo je MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je pripadnicima MUP-a, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbjednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

“Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje ”Evroprajda” i ”antiglobalista”. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana”, rekao je ministar.

On je apelovao na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu, te da ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbjednost.

Share.