Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da Zapad godinama maltretira BiH, da se toj zemlji odmaže sa kilavom EU birokratijom i da oni nikako da shvate te ljude i probleme.

“Ako ovo nije vrijeme za triježnjenje, da vidimo koliko veći problemi postoje od nekih peripetija, to treba riješiti odmah. BiH mora ući u status kandidata EU. To je debela nada kao deblo preko rijeke. To im fali, vuku ih za nos već 20 godina”, rekao je Milanović novinarima u Pakracu.

On ističe da je bio pozvan da potpiše da se Ukrajini da status kandidata EU i da je bio spreman to da učini pod uslovom da se taj status da BiH i samoproglašenom Kosovu, kojeg nisu svi ni priznali, prenose hrvatski mediji.

“Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Njih EU već godinama maltretira. Mi BiH želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da će pozvati srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ocijenivši da bi bilo dobro da se politički predstavnici srpskog naroda vrate u okvire institucija BiH.

On kaže da je za Beograd “trenutak da odluči gdje pripada, da li je to EU ili Rusija”.

“Nije vrijeme da se iživljavamo na Srbiji, nego im kažemo da je sada vrijeme da se odluče, sada gori. Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem”, rekao je Milanović.

On smatra da je “mjesto srpskog naroda na Zapadu, a ne u Rusiji”, ističući da “razumije te veze, ali da je to daleko”.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Milanović je rekao da ovakvog sukoba ne bi bilo da je Evropa imala jaču ulogu, dodajući da ovakva diplomatija više nema šanse.

“Ovdje su se upleli Amerikanci, ovo je za njih jedna fusnota. Britanci, sila koja tu više nije. Pariz i Berlin su konstruktivni. Sporazum iz Minska nije proveden. Da je Evropa tu imala jaču ulogu, ovog sukoba ne bi bilo. Mislim da ovakva diplomatija više nema šanse”, rekao je Milanović.Izvor:
Share.