Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje, te istakao da nema opravdanja za održavanje izbora kojima se neće obezbijediti legitimna zastupljenost Hrvata.

“Ako se Hrvatima u BiH na izborima ne obezbijedi legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog ni demokratskog opravdanja” navodi se u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio mostarski portal “Dnevnik”.

Milanović je ocijenio da je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Dejtonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti svih naroda u BiH te odbijanja prihvatanja legitimne zastupljenosti Hrvata u organima vlasti u BiH.

“Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a posljednjih mjeseci sistematskim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji BiH” rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, na taj se način svjesno i ciljano radi na štetu BiH.

Pregovori stranaka u Federaciji BiH o izmjenama Izbornog zakona, koji su vođeni pod mentorstvom administracije SAD i EU, juče su završeni bez ikakvog dogovora.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio lidera SDA Bakira Izetbegovića, te istakao da nema uslova za održavanje izbora.

Share.