Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je jedan od razloga sporog proširenja EU i taj što Srbija odbija da prizna Kosmet, ali da ne može da zamisli da Srbija to i učini.

– Ne mogu da zamislim, iz raznih političkih, socijalnih i istorijskih razloga, da Srbija prizna Kosmet. Ali dok to ne bude urađeno, pitanje neće biti riješeno. To je nešto na šta bi se trebalo koncentrisati i uputiti poruku Srbiji da odabere stranu – rekao je Milanović na Prespa forumu u Ohridu.

On smatra da je Srbija donijela odluku “da ide nekim svojim putem, a ne prema članstvu EU” i dodao da bi zemlje s najvišim standardima u EU trebalo da smanje standarde za zemlje zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU, da ne treba odugovlačiti s proširenjem još 20 godina.

Kada se radi o Ukrajini i njenom statusu kandidata, Milanović je rekao da je on za to, ali da se ne smije zaboraviti na BiH.

– Šta nas sprečava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju – rekao je Milanović, prenosi N1.

Na Prespa forumu u Ohridu učestvovaće danas i premijer Srbije Ana Brnabić. Tema foruma je “Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi.

Share.