Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu “veliko sra**e”, nadajući se da nije došao iz Slovenije.

Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenačke zvaničke, što su oni demantovali.

“Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non paper, pa tko god to napravio”, rekao je novinarima hrvatski predsjednik, prenosi Index.hr.

“Bilo kakvo miroljubivo razilaženje – Hrvatska do Drine – to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh*t (veliko sra*e)”, rekao je Milanović.

Slovenački predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi mijenjanju granica na Balkanu i da se zauzima za ubrzanje uključenja u Evropsku uniju svih država u regiji.

Premijer Slovenije Janez Janša negirao je da je bilo kakav non paper o tome poslao u Brisel, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće opozicije da kompromituje premijera prije nego što Slovenija početkom jula preuzme predsjedavanje EU.

Milanović kaže da se nada da neslužbeni diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane jer “objektivno ja njih dosta poštujem i mislim da nisu baš tak zalupani”, kaže predsjednik.

“Dolazi li to od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome tko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Milanović.

Za Janšu kaže da “zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to”. “Taj Janša je u stvari prema Hrvatskoj bio, neću reći, blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenskoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira na to što zna pričati dosta toga”, rekao je Milanović.

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio da se Hrvatima vrate osnovna ustavna prava iz Dejtona. “Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH. Ono o čemu ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Daytona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, pa čak i ukradena”, poručio je Milanović.

“Od razlaza BiH nema ništa”

Istakao je da je “činjenica da od razlaza BiH nema ništa” i dodao da se to neće dopasti predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan.

Isto tako ne vjeruje da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije. “Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno, i onda još ujedinjenje Kosova i Albanije”, rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, “to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih kriminalističkih serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte”, rekao je hrvatski predsjednik.

Slovenački portal Necenzurirano objavio je sadržaj non papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Evropski savjet ni Evropska komisija.

Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov zapadni Balkan – put naprijed, tvrdi portal.

Share.