Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na kupovinu 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafalea od Francuske, istakavši da su preplaćeni i beskorisni, a Francuska se istovremeno nije založila za promjenu izbornog zakona u BiH.

“Gdje je francuska pomoć oko BiH? Koliko treba platiti, deset milijardi evra? Milijarda i po nije dovoljna?”, zapitao se Milanović.

On smatra da bi bilo bolje da je Hrvatska kupila stotinu bespilotnih letjelica i ojačala protivvazdušnu odbranu, ali kaže da je premijer Andrej Plenković lično odlučio kupiti avione koji su Hrvatskoj nepotrebni, za rat “beskorisni”, ali dobri “za pokazivanje”.

“Imamo 12 aviona s kravatom jer je debela djevojka ili debeli dječak ušao u tvornicu slatkiša, gurnuo ruku u teglu s pekmezom i to mu se jako dopalo”, kazao je Milanović, ističući da je o kupovini Rafala odlučila “politika, a ne vojska”.

“Šta nama koristi tih 12 Rafala s vrlo malo opreme i vrlo malo raketa, vidite li koliko malo avioni traju u ovom ratu ako nisu najbolji? Topli su koliko je burek topao. Dakle kratko”, rekao je.

Ocijenio je i da Mađarska s deset do 12 presretača nije uspjela detektovati “leteći bojler”, odnosno dron sovjetske proizvodnje koji je u martu pao na zagrebačkom Jarunu, prenosi “Index.hr”.Izvor:
Share.