Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas i sutra boravi u službenoj posjeti Mađarskoj. Milanović je u Mađarsku stigao na poziv predsjednice ove države Katalin Novak, s kojom se sastao danas u Budimpešti.

Prilikom press konferencije koja se održala nakon sastanka Milanović je komentarisao i pismo šefa EU diplomatije Josepa Borrella kada je govorio o optužbama za korupciju koje EU upućuje Mađarskoj.

“Šta znače optužbe za korupciju? Kako se to dokazuje? Zalijepiš etiketu cijelom biračkom tijelu i odlučiš da ih se mora kazniti. Meni je svejedno hoće li LGBT ustanove biti na 100 ili 150 metara od škole, ali da bi penalizirao cijeli narod kao što su Mađari, to je uništavanje cijele EU”, kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na reakciju Borella na mogućnost učešća hrvatske vojske u misiji EUFOR-a u našoj zemlji.

“Borell je prije mjesec dana uputio dopis Hrvatskoj pun laži, u kojem nas tretira kao da smo retardirani. Ispričavam se na izrazu, kao da imamo posebne potrebe. Da bi nam onemogućio da budemo prisutni simbolički u misiji ALTEA u BiH. Pokušavam bit pristojan, ali u nekom trenutku moraš reći dosta”, poručio je Milanović.

Optužio je EU da želi ucjenjivačkim metodama “dovesti u red” zemlje koje ne žele da se povinuju odlukama iz Brisela.

“To je kao kada dijete s teškoćama u razvoju i pita skrbnika može li van, a majka mu kaže ne može sprema se mrak, a razgovor se odvija u podne. Dijete prihvati taj odgovor. Hrvatska nije to dijete. Ta vrsta odnosa duboko iritira. Danas je to Mađarska, sutra će biti neka veća država koju će trebati dovesti u red. To je bila i Poljska do jučer. Danas su oni zbog okolnosti u Ukrajini super. Sutra će ponovno doći na red”, dodao je Milanović.

Ponovio je svoj stav kako su sankcije Rusiji “totalna glupost” koja može samo nanijeti štetu, kao i da se u Ukrajini vodi proxy rat.

“Kada kažem da je to proxy rat, onda ja citiram riječi ukrajinskog ministra obrane. On je srećom živ za razliku od ministra unutrašnjih poslova. U ovome ratu jedina prava žrtva je Ukrajina i za rješenje jedino za stol moraju sjesti Washington i Moskva. NATO se ukrajinskom krvi bori protiv Rusije, ali za to nema sluha. Neću dopustiti da nas se pretvori u malog psića u čoporu koji samo ide i laje”, rekao je Milanović.

Milanović će se sastati i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a ovo je prva posjeta hrvatskog predsjednika Mađarskoj od početka njegovog mandata.

Share.