Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti podržao je u utorak predsednika akademije Vladimira Kostića, ocenivši da je neprimereno izjašnjavanje o tome da li je Kosovo i Metohija deo Srbije i podržao pravo svakog člana da na važne teme iznosi lično mišljenje.

Ovako je vrh SANU odgovorio na inicijativu akademika Matije Bećkovića da se članstvo izjasni o Kostićevoj izjavi da je “u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije”. Njegove reči izazvale su veliku buru i protest javnosti.

Akademik Matija Bećković komentariše da se iz saopštenja Izvršnog odbora zaključuje da pravo na sopstveno mišljenje imaju samo oni:

„Mi koji smo tražili da se SANU izjasni da li je Kosovo i Metohija deo Srbije ili nije, to pravo nemamo. Ono što sam rekao na sednici Odeljenja jezika i književnosti, pre nego što je dospelo u javnost, izgleda ne ispunjava “proceduralne mogućnosti u samoj kući”. “Dobro poznate političke i istorijske asocijacije koje zahtev budi”, zapravo je ton saopštenja Izvršnog odbora. Onima koji postavljaju jedno prosto pitanje spočitavaju oni koji su se siti naizjašnjavali u Komunističkoj partiji sve do njenog kraja“, kaže Bećković za Novosti.

Na kraju, Bećković ističe da niko ne traži da SANU reši pitanje KiM nego da se izjasni da li je “u ovom trenutku jedina politička mudrost kako se sa elementima dostojanstva povući sa Kosova” i dodaje:

„Ispada da je lakše povući se s Kosova, nego povući tu reč.“
A u pomenutom saopštenju navedeno je, između ostalog, da se u tekstovima koje su gotovo sva odeljenja zvanično uputila Predsedništvu i Izvršnom odboru, je neprikladno i neprihvatljivo prozivanje članova da se pojedinačno izjašnjavaju po principu „da ili ne“ na pitanje koje predlagač samog postupka postavlja, već i zbog dobro poznatih političkih i istorijskih asocijacija koje takav zahtev budi.

Navode i da je ogromna većina akademika podržala navedena načela i jasno dala podršku Predsedništvu, Izvršnom odboru i predsedniku SANU da nastave sa radom.

Za Izvršni odbor neprihvatljiva je atmosfera koja se kreira u delu javnosti da se problem KiM velikim delom prelama baš u SANU, koja “kao da postaje nekakva paradigma za rešavanje čitavog ovog problema”:

„Radi se o problemu koji niti je generisan uz učešće SANU, niti je ona ikada bila zvanično pozivana da učestvuje u njegovom rešavanju. Akademija za to nema ni formalne mogućnosti, ni ovlašćenja“.

Prethodno je Matija Bećković predsedniku SANU Kostiću poručio da je neophodno da se svi izjasne o Kosovu:

Share.