Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tokom zvanične posete Beogradu.

Krivokapić će 2. i 3. novembra boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji, na poziv premijerke Ane Brnabić, a sastaće se i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Zdravko Krivokapić je novinarima u Skupštini Crne Gore rekao da “ne postoji mogućnost da se potpiše Temeljni ugovor sada u Beogradu”.

“On je odrađen u skladu sa svim zahtjevima koji proizilaze iz uporedne prakse sa svim prethodno definisanim ugovorima – sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Usaglašen je sa svim ustavnim i zakonskim normama, prevashodno poštujući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i naravno napravljen je tako da ne ugrožava bilo koju drugu vjersku zajednicu”, rekao je Krivokapić.

Naveo je da je to predlog koji je, kako je rekao, otišao Svetom sinodu SPC koji ga još nije razmatrao, prenijele su Vijesti.

“Onoga trenutka kada to oni razmotre, usaglase, mi imamo obavezu da povratno reagujemo, a nakon toga će se dogovoriti datum potpisivanja”, rekao je Krivokapić i dodao da je on spreman da ga potpiše čim se steknu svi preduslovi.

Smatra da Temeljni ugovor treba da bude potpisan u Crnoj Gori.

Krivokapić će 2. i 3. novembra boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv premijerke Brnabić, a sastaće se i s Vučićem.

Share.