Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da bi voleo da nova vlada Srbije bude prozapadno orijentisana i da u njoj vidi ministre koji veruju u strateške pravce za koje su, uveren je, Srbi glasali.

“To bih voleo da vidim, a razumem da je sastavljati vladu komplikovano. Kada su me u prošlosti pitali za neke pozicije, a ja davao predloge, puno puta bi se ispostavilo da sam grešio. Ne govorim vladama koga da stave na koje pozicije”, rekao je Hil u intervjuu za “Blic”.

Ali, kako dodaje, veruje da živimo u važnim vremenima, u kritičnim vremenima i da će morati da se donesu mnoge bitne odluke, poput onih o energentima.

“Voleo bih da vidim vladu koja je sposobna za prevazilaženje tih izazova i koja želi da krene ka Zapadu. Veoma je jasno da su ljudi u Srbiji to izabrali”, rekao je Hil.

Upitan da prokomentariše navode da su SAD jedna od moćnih kuhinja u kojoj se kuva izbor novih ministara, da se meša i utiče na budući izgled vlade, Hil odgovara da je “teško kuvati u tuđoj kuhinji”.

Hil: “Klonim se tuđih kuhinja”
“Ponekad se neke stvari ostave predugo na šporetu, a nekad nešto ne bude dovoljno skuvano. Trudim se da se klonim tuđih kuhinja. Ne mešam se u izbor vlada, ja predstavljam SAD. Ako me neko pita za mišljenje, ja kažem ono što sam i vama sad rekao, ali ne i ko da bude član vlade. Poslednji put kada sam proveravao pasoš prilično jasno je pisalo da sam iz SAD”, rekao je Hil.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine i eventualnom uključivanju SAD, američki ambasador kaže da je zabrinut zbog nedostatka napretka.

“Ne znam koja bi bila prikladna mera uključivanja SAD, ali EU ima specifičan pogled na dijalog i njen stav je da je to dijalog koji će rasčistiti put do članstva u EU”, rekao je Hil dodajući da je EU iz ranijih iskustava naučila da ne želi da uključi zemlje koje će joj doneti probleme, jer ima dovoljno svojih.

Koncept dijaloga je da se raščiste problemi pre ulaska u EU, naglašava on.

“Verujem da je potrebno da SAD odigraju neku ulogu u dijalogu. Ciljevi su nam isti, u dnevnom smo kontaktu sa EU, verujem da je naš odnos jači sada nego pre 20 godina, a verujem i da je važno da slušamo jedni druge i razmenimo mišljenja o tome kakvu bi to ulogu SAD trebalo da imaju”, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, nije prikladno da se dijalog rasteže bez ikakvog pomaka.

“Mislim da svi treba da se skupimo i smislimo kako da dođemo do napretka. Neke od tih odluka su teške, ali niko ne traži ni od koga da sprovede odluke koje nisu u njihovom interesu”, rekao je Hil.

On je rekao da SAD ohrabruju ovdašnje vlasti da se nastavi sa dijalogom.

“Na primer, postoje elementi dijaloga u kojem je potreban napredak i izneo sam neke svoje ideje, ali najvažnije je da EU i SAD rade zajedno, jer je zajednički interes da se dijalog privede kraju”, rekao je Hil.

Govoreći o sankcijama Rusiji i energentima, američki ambasador kaže da Srbija dobija ruski gas, kao i neke zapadnoevropske zemlje, ali da Srbija, kao i ostali, mora da se zapita da li je Rusija pouzdan dobavljač.

Reč je, kako objašnjava, o energetici, o energentu od kojeg zavisi rad naših fabrika, koji nam zimi greje domove.

“Kakav je dobavljač Rusija? Mislim da nije dobar, jer meša ekonomske potrebe sa političkim i strateškim potrebama i čak se sa vremena na vreme, ne volim da upotrebljavam ovakve izraze, posluži ucenom. Sugeriše ‘trebalo bi da promenite politiku, ili..’ To implicira da će Rusija promeniti svoju politiku snabdevanja gasom, ako ne učinite nešto”, rekao je Hil.
Svaka zemlja, pa i Srbija, treba da potraži druge izvore snavdevanja energentima, i to je ono što već radi i u čemu joj mnoge zemlje pomažu, zaključio je američki ambasador.

Share.