Nekoliko bivših kosovskih političara „skočilo“ je na bivšeg Trampovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela nakon što je on na svom profilu na Tviteru čestitao Srbiji nacionalni praznik Vidovdan.

Podsetimo, Grenel je juče objavio da „odaje počast herojima, uz osvrt da je na taj dan 1389. godine započela bitka protiv Osmanlija na Kosovu.

Prva je reagovala bivša ambasadorka Kosova u UN Vljora Čitaku koja napisala da se nije srpska već balkanska vojska borila protiv osmanskog osvajanja.

„Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas za taoce“, navela je Čitaku.

​Ona je dodala da je sve kulminiralo Miloševićevim govorom 28. juna na Gazimestanu 1990. godine, koje je, kako tvrdi, pokrenulo deceniju ubistava i razaranja.

Međutim, Grenel joj nije ostao dužan, ironično joj poručivši „da je to previše vređa“.

„Verovatno je iscrpljujuće kad se u svemu nalazi bes. Ljudi žele posao i rešenja – pružite im ruku“, odgovorio je Grenel Vljori.

Ubrzo se oglasio takođe bivši kosovski ministar spoljnih posla Bedžet Pacoli, poručivši Grenelu da je pogrešno informisan.

https://twitter.com/pacollibehgjet/status/1409603843067940866?s=20

​„Pogrešno ste informisani. Ovo nije bila srpska bitka. Bila je to bitka koju je balkanski savez protiv Osmanlija vodio na Kosovu. Istorijske činjenice“, napisao je Pacoli na Tviteru.

Na sve ovo je reagovao srpski ambasador u SAD Marko Đurić koji je, nakon što se zahvalio Grenelu na čestitki, osudio reči Vljore Čitaku.

„Ovo je sramotno. Možete li da nam dopustite da čak i svoj nacionalni dan provedemo u miru. Hvala vam što ste pokazali svetu da je ono za šta se zaista zalažete netolerancija i plemenska etnička mržnja“, rekao je Đurić.

​On je Čitakuovoj poručio i da „im falsifikovanje istorije neće pomoći, već će samo trovati mržnjom buduće generacije

Share.