U Beogradu je danas uhapšeno šest osoba: J. R., M. R., E. R., I. R., L. R. i M. N. zbog sumnje da su novac koji su pribavili Ljubomir Radosavljević i R. K. R. “prali” na način da su ulagali u kupovinu skupocjenih nekretnina na teritoriji Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove, piše Blic.rs.

Priča o njemu počinje odavno. Radosavljević je živio u Velikoj Britaniji i imao komšije koje nisu znale njegovo pravo ime iako je živio u četvorospratnici sa bazenom sa suprugom i djecom.

Novac od kojeg je sebi mogao da priušti lagodni život, prema papirima zaradio je zahvaljujući vođenju brojnih auto-kompanija i garaža u svom vlasništvu.

On međutim nije bio ugledni biznismen.

Ispred vile u kojoj je živio imao je kolekciju automobila: “audi” vrijedan 58.000 funti, “porše kajen” vrijedan 55.000 funti i BMW vrijedan 24.000 funti.

Ukrao nadimak od advokata
Radosavljević je nadimak Alfredo Lindli ukrao od vodećeg peruanskog advokata Alfreda Lindlija. Osim imena ukrao mu je i datum rođenja.

Na samom vrhu organizovane grupe koja je počinila niz pljački nalazi se upravo Ljubomir Radosavljević.

On je osumnjičen da je organizator serije višemilionskih pljački luksuznih kuća poznatih ličnosti u Londonu.

Među njegovim žrtvama su bogata nasljednica Formule 1, Tamara Eklston, kćerka osnivača Barnija Eklstona, nekadašnji engleski reprezentativac u fudbalu Frenk Lampard i njegova supruga Kristin, kao i porodica pokojnog predskednika FK “Lester sitija”, Vičaija Šrivadanaprabe koji je proke nekoliko godina poginuo u padu helikoptera.

Provalom u vilu Tamare Eklston, Radosavljević i njegova banda su ukrali gotovinu i nakit u vrijednosti od 26 miliona funti, što je bila najveća kućna provala u istoriji Velike Britanije. Ona je za vrijeme pljačke, koja se dogodila u decembru 2019. godine, sa suprugom i ćerkom bila na odmoru u Finskoj.

Ubrzo nakon pljačke, članovi bande su uhvaćeni kako slave uz ručak od 750 funti. Trojica muškaraca su osuđena za provalu.

Jedino kada se sumnjalo da je Radosavljevića pravda konačno sustigla jeste 2017. godine kada mu je oduzeta imovina, uključujući skupu kolekciju automobila i zatvaranje kafića.

Pljačka je način života porodice Radosavljević
Radosavljevićeve metode i njegovo napredovanje kroz kriminalno podzemlje, od djetinjstva u Obrenovcu do dolaska na Interpolovu listu “najtraženijih” bjegunaca, nesumnjivo imaju filmski kvalitet, baš kao i italijanska mafija sa kojom, kako se sumnja, ima jake veze.

Naime, njegov klan ima ozloglašenu reputaciju širom Balkana. Radosavljević je dobio ime po svom djedu Ljubomiru, koji je obučavao lokalnu djecu da kradu, a potom ih slao u pohode na kuće bogataša.

Sin Dragan ga je ipak nadmašio, pa je tri godine proveo u grčkom zatvoru zbog krađe zlata tokom osamdesetih godina.

– Dragan bi se vratio iz inostranstva i rekao djeci – pogledajte šta imam nakon što sam opljačkao nekoliko kuća. On bi svojoj djeci pokazao mnogo novca i rekao im da ako žele da budu uspješni i imaju novac kao on, oni bi da uradi isto što i on – rekao je za “Daily mail ” blizak poznanik iz Beograda.

Kad bi se mladi Ljubomir sa pljačke vratio praznih ruku, otac bi ga nemilosrdno tukao. Ljubomir mlađi se prvi put suočio sa zakonom nakon što se sa roditeljima preselio u Italiju kada je imao 10 godina. Uhvaćen je usred provale. Malo ko je, čak i u njegovoj porodici, mogao da zamisli da će jednog dana postati jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi.

U Italiji su Radosavljevići uspostavili kontakte sa pripadnicima organizovanog kriminala i mafije i izgradili kriminalnu mrežu iza brojnih lažnih kompanija, uključujući i auto-kuće koje ne postoje.

– Uvijek je nosio odijelo i izgledao je kao ugledan, pametan biznismen – rekao je komšija koji ga je poznavao kao “Alfreda”.Izvor:
Share.