Vršeći svoje redovne operativne i bezbjednosne dužnosti, patrola KFOR iz Regionalne komande Istok svojim vozilima je slučajno ušla na parking dječijeg vrtića u Leposaviću, zbog čega je komanda KFOR-a izdala saopštenje u kojem se izvinjava zbog incidenta.

U saopštenju se objašnjava da je kolona KFOR, pokušavajući da dođe do odredišta, svojim vozilima ”slučajno skrenula u pogrešnu ulicu, ćorsokak”.

“S obzirom da se put naglo završio, kolona KFOR je htjela da uđe na parking obližnjeg vrtića da bi okrenula vozila i vratila se putem kojim je i došla”, navedeno je u saopštenju.

Ipak, kako se navodi, zbog jezičke barijere patrola nije mogla da objasni svoje namjere i zamoli da im se otvori kapija kako bi u dvorištu okrenula svoja vozila što je izazvalo zabunu u trajanju od desetak minuta.

KFOR u saopštenju objašnjava da je zbog pojačanih bezbjednosnih mjera preduzetih zbog pronalaska eksplozivnih naprava prethodnog dana u okolnim opštinama, pripadnik KFOR koji je nosio pancir izašao sa puškom iz vozila kako bi pružio pomoć vozaču i spriječio oštećenje vozila i objekata oko vrtića, što je izazvalo strah kod osoblja i djece.

“Izvinjavamo se zbog eventualnih nesporazuma i izvinjavamo se ako smo ometali rad vrtića. Želimo da uvjerimo sve da će KFOR uvijek djelovati s ciljem da garantuje bezbjednost i bezbjedno okruženje za sve građane Kosova. Misija KFOR predvođena NATO ostaje uvijek spremna da pruži bilo kakvo pojašnjenje i nastavlja da djeluje u okviru mandata dobijenog od Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija iz 2009. godine”, navodi se u saopštenju KFOR.Izvor:
Share.