Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik koji je sklopio sporazum stužilaštvom u zamjenu za blažu kaznu, sutra bi trebalo da iznese svoju odbranu povodom monstruoznih likvidacija u kojima je učestvovao. On je ranije priznao krivicu za teška ubistva, a pretpostavlja se da će sutra ispričati sve detalje o zločinima koje je vršila ozloglašena kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Lalić je sklopio Sporazum o statusu okrivljenog-saradnika u zamjenu za blažu kaznu, 18 godina zatvora. Riječ je o kriminalcu koji je učestvovao u svakoj likvidaciji klana i izdvajao se po surovosti i idejama kako mučiti žrtve.

Iako se u tužilaštvu, na saslušanju, predstavljao kao IT stručnjak, ubrzo je otkriveno njegovo pravo lice. Njegove metode mučenja žrtava bile su jezive i zgrozile su cijelu javnost Srbije.

Nadimak Beri Mils

Lalić je jednu od žrtava klana, Lazara Vukićevića, peglom pržio u kući strave u Ritopeku, a potom mu je, zajedno sa okrivljenim Milošem Budimirom stavio gumeno crijevo u usta i pustili vodu u organizam.

Za Vukićevića su njegovi mučitelji rekli da je “dva puta umro”, aludirajući na to kakvu je torturu prošao.

Među kodiranim imenima koje su na “Skaju” koristili članovi grupe, posebno isticalo Lalićevo – “Beri Mils” (Barry Mills), po ozloglašenom vođi američke bande “Arijevsko bratstvo” koju čine rasisti i neonacisti. Tako se, u jednom dopisivanju, može vidjeti da je upravo “Beri” kao novitet u mučenju žrtava uveo čupanje noktiju na živo “armiračkim kliještima”.

– Može Beri Mils, on je majstor za nokte da ti sredi. Beri Mils čupa nokte, to nisi znao, to je novost, na živo sve, sa armiračkim kliještima – glasila je jedna poruka.

Lalić je u svakom ubistvu imao ključnu ulogu. Učestvovao je u mamljenju žrtava u Ritopek, u prostoriju zvanu “klaonica”, pa i u samom mučenju. Nerijetko je i sam imao ideje kako bi mogla žrtva da se muči.

Iako se od samog početka, odnosno nakon što je Lalić sklopio Sporazum o statusu okrivljenog-saradnika s tužilaštvom, spekuliše da je spreman da progovori i o novim ubistvima klana, to nije potvrđeno od strane nadležnih institucija.

Ostaje da se vidi da li će Lalić, tokom iznošenja odbrane, govoriti i o nekim novim krivičnim djelima koje je činio klan Belivuk-Miljković.

Terete se za sedam likvidacija

Podsjetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljković tereti se za sedam likvidacija, jedno silovanje, nedozvoljeni posjed oružja i dilovanje droge.

Optužnica je podignuta protiv Belivuka, Miljkovića, Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakićevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Krivična djela činili su u Ritopeku, ulica Livadice 3, u posebnoj prostoriji koju su nazvali “klaonica”, u kojoj su instalirali industrijsku mašinu za mljevenje mesa, kojom su mljeli tijela ubijenih. U toj prostoriji su pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su prostoriju i mašinu čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze, odnosno biološke tragove.

Druga klaonica bila je u Surduku, gdje je ubijen Goran Mihajlović.Izvor:
Share.