Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio još jednu notu o povlačenju samoproglašenog priznanja takozvanog Kosova.

“Još jedna fascikla više, još jednu notu imamo, čime snažimo našu poziciju u ovoj organizaciji”, rekao je Vučić za RTS iz Njujorka gde prisustvuje debati svetskih lidera u Generalnoj skupštini UN.

On je dodao i da će se ćutati sve dok Priština ne krene da podnosi zahteve za ulazak u međunarodne institucije, a da će se onda iznenaditi brojem zemalja koje su povukle priznanje.

Vučić je ocenio i da to neće pomoći da se reše brojni problemi, ali da će Srbija imati jasnu većinu u svetskoj organizaciji.

Na pitanje o vesti da će Priština da bude primljena u Savet Evrope, Vučić kaže da to nije ništa novo, da se o tome govori tri ili četiri meseca i da predstavlja dodatni pritisak na Srbiju da prihvati papire (predlog Nemačke i Francuske za rešenje kosovskog pitanja) koje kaže nismo videli i o kojima, kako navodi, ne može da govori.

“Sada su pustili to posebno po državama članicama gde su rekli da im nije potrebno da tzv. Kosovo bude deo UN da bi ga primili u Savet Evrope. To je dodatni pritisak na Srbiju, da prihvatimo papire koji ne postoje i o kojima ne smemo da govorimo i koje srećom ja nisam uzeo u svoje ruke pa, ne mogu mene da optuže da smo ga pustili u javnost, jer ja ga fizički nisam preuzeo. Tako da je jasno da je neka druga strana jedan deo onoga što je u tim papirima kao rešenje pisalo to pustila u javnost”, rekao je Vučić.

Ocenio je da je pred Srbijom težak period i dodao da Priština takve korake preduzima uz podršku onih koji su napravili Kosovo nezavisnim.

Podsetimo, Vučić je krajem avgusta saopštio da se sedam dokumenata o povlačenju priznanja samoproglašenog Kosova nalaze se u njegovoj fioci.

Vučić je govoreći o odnosima SAD i Srbije izjavio da prostor za poboljšanje odnosa Beograda i Vašingtona vidi u pokušaju da se pronalaze kompromisna rešenja za otvorena pitanja o kojima dve zemlje misle nedvosmisleno drugačije, a tiče se pre svega Kosova i Metohije, ali i u snaženju ekonomske saradnje.

Vučić je rekao da prostor za poboljšaanje odnosa vidi i u jačanju priusustva američkih kompanija u našoj zemlji, da oni budu zainteresovani za stabilnost i sigurnost Srbije i istakao da je to važno za nas.

Predsednik Srbije je rekao da se trudimo da čuvamo vrlo pristojne odnose i sa Ruskom Federacijom i odlične odnose sa Kinom. Istakao je da je to jedina politika koju možemo da imamo, da smo zbog Kosova u takvoj situaciji da možemo da imamo samo svoju stranu.

“Mi smo zbog Kosova u takvoj situaciji da mi možemo da imamo samo svoju stranu. Mi ne možemo da imamo stranu kao neki drugi – ovde je povučena linija, vi morate da budete ovde. Ne, mi moramo da budemo svuda zato što se borimo za goli život svog naroda i goli život svoje zemlje i to je razlog zašto se tako ponašamo i to je racionalno, ozbiljno i odgovorno ponašanje”, poručio je Vučić.

On je dodao da će njegov govor u Generalnoj skupštini UN biti drugačiji od mnogih govora koje slušamo i da će preskakati kurtoazne reči i sve floskule kako bi uštedeo na vremenu, da će govoriti precizno, jer će ceo svet moći to da čuje i da veruje da će mnogi bolje razumeti poziciju Srbije, šta je to što se tačno zbivalo i šta je to što se danas zbiva na Balkanu

“Imam pravo na 15 minuta, ako i budem govorio nešto duže neću im dati da me prekidaju, jer vidim da ove velikane nisu prekidali, jer u ovom domu sam jednako važan i jednako je važna Srbija koliko i oni koji imaju deset i dvadeset i pedest puta više stanovnika nego što imamo mi, tako da važno je da će sadržaj biti precizan, tačan i na kraju, ako hoćete, za mene je lično važno da ostane zabeleženo da sam to rekao u UN ako niz bog čega zbog nekih istorijskih udžbenika”, istakao je Vučić.Izvor:
Share.