Prištinske vlasti zaplijenile su nova blindirana vrata koja je jedina srpska povratnica u Đakovicu Dragica Gašić htjela da montira da bi se osjećala bezbjednije stanu u koji se vratila poslije 22 godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da se Gašićeva, nakon višednevnog otvorenog maltretiranja i direktnih prijetnji koje su joj upućene, sada suočava sa novom vrstom pritisaka i problema.

“Iako smo odmah obezbedili nova blindirana vrata za njen stan i majstora koji treba da izvrši zamenu, lokalna policija danas prvo nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu”, naveo je Petković.

Prema njegovim riječima, nakon što je Dragica popunila zahtjev u opštini, lokalni inspektori rada su došli i zaplijenili nova vrata, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sada, kako navodi Petković, traže da se prije montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu, kao i dokazi proizvođača o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta.

“Ovo je nezapamćeni skandal i direktna tortura, kao i nova, najotvorenija vrsta pritiska da se Dragica otera sa kućnog praga, jer je svima, i u Prištini i u Đakovici, dobro poznato da je njena namera bila da zameni stara vrata kako bi se osećala bezbednije i kako bi koliko-toliko na miru mogla da prespava u svom stanu”, ističe Petković.

On kaže da se postavlja pitanje o kakvom povratku i suživotu uopšte može da se razgovara kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život srpskim povratnicima i “obračunava se sa vratima”.

“Mi ćemo svim raspoloživim kanalima nastaviti da insistiramo da se prekinu pritisci i napadi na nju i da joj se garantuje bezbednost i normalan život, a prvi korak u tome svakako je da joj stvorimo pristojne uslove za život u stanu u koji se vratila posle 22 godine i od toga nećemo odustati”, poručio je Petković.

Protiv Dragice Gašić 11 đakovačkih nevladinih organizacija podnelo je peticiju u kojoj traže da se ona iseli.

Gašić se sklonila u Gračanicu, gde je ispričala da su joj Albanci kamenom gađali prozor, polomili roletne i pretili da će da je zakolju.

„Svake noći po tri puta mi lupaju na vrata. Policija me obezbeđuje, ali kad policija ode, oni posle 20 minuta dođu i lupaju mi na vrata, koja su cela ‘rascvetana’“, rekla je Gašić.

Kako je dodala, prethodne noći je pobegla, jer nije mogla da izdrži napetost i torturu.

„Zvala sam sestru da dođe po mene. Bolelo me je u stomaku od nervoze, pijem duplu dozu bensendina od straha, jer su napadi svake večeri“, kazala je Gašić.

Navela je da je u Đakovici živela 20 godina, gde je rodila i dva deteta.

„Znala sam da sam prva povratnica u Đakovicu i da će biti otpora, ali sam mislila da ja to neću da doživim, jer nikada nikoga nisam povredila. Ako nekom nisam učinila dobro, nisam ni ružno nikom uradila. Tako živim već 60 godina i planiram da ostanem ovde. Zato sam rekla da ću se vratiti u svoj stan, pa makar me moja deca mrtvu našla“, rekla je Gašić.

Share.