Srbima u Severnoj Makedoniji se desila velika stvar jer su ih do sada prestavljali samo ljudi koji su samo po imenu i prezimenu Srbi, ali koji nisu zastupali interese srpske nacionalne manjine, kaže politikolog Dušan Ilić povodom vesti da će vicepremijer u novoj vladi u Skoplju biti Ivan Stoilković.

Mandatar za sastav vlade i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski saopštio je imena kadrovskih rešenja u novoj vladi a za vicepremijera i ministra zaduženog za odnose između zajednica predložen je Ivan Stoilković što je presedan jer prvi put u makedonskoj Vladi predstavnik Srba dobija jednu tako visoku poziciju.

Zaslužena pozicija za Srbe

Stoilković za Sputnjik nije želeo da komentariše ništa pre zvaničnog imenovanja koje sledi iduće nedelje, dok je analitičar Dušan Ilić sa Instituta za evropske studije ovo nazvao sjajnom vešću jer to znači da bismo prvi put imali autentičnog srpskog predstavnika u vladi Severne Makedonije.
„Mi smo do sada bili, uslovno rečeno, predstavljeni svojim sunarodnicima u njihovoj vladi, ali oni su uglavnom bili članovi makedonskih vladajućih stranaka koji su obitavali u njihovom parlamentu samo po imenu i prezimenu kao Srbi, a nisu zastupali interese srpske nacionalne manjine“, kaže Ilić.

Iz tog razloga, dodaje naš sagovornik, ovo je velika stvar. Ivan Stoilković je zaslužno dobio ovakvu poziciju jer su i njegova stranka Demokratska partija Srba i on sam sve vreme bili korektni i nisu podlegali sitnostranačkim interesima.

Poboljšanje položaja Srba

„Nisu se vodili uskostranačkim interesima već su državotvorno razmišljali i ovo je neka vrsta i zaslužene nagrade od strane nove vlade Severne Makedonije predvođene VMRO-DPMNE,“ ističe Ilić.

Koliko i šta sve može da se promeni i na kom planu dolaskom Srbina na mesto vicepremijera vlade Severne Makedonije, Ilić kaže sledeće:

„Naš predstavnik u novoj vladi bi mogao da poboljša položaj srpske nacionalne zajednice u toj državi i eventualno kulturne veze sa Beogradom. Što se tiče spoljnopolitičkog kursa Makedonija ga neće menjati, pošto su deo NATO pakta i na putu je ka članstvu ka Evropskoj uniji.“

Takođe, Ilić napominje da ako u budućnosti bude nekih inicijativa koje ne idu u prilog Beogradu, naš predstavnik teško da će moći da na to utiče, ali svakako će moći da jasno i glasno kaže šta o tome misli srpski predstavnici u Makedoniji.

Mandatar za sastav vlade i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da je njihov posao da “Makedoniju vrate ljudima“ i da dolaze dobra vremena za građane, ali i da nemaju luksuz da ne uspeju, niti da ponavljaju greške prošlih režima koji su izgubili vezu sa jedinim suverenom narodom.
Predlog sastava makedonske Vlade
Mandatar je saopštio i imena novih ministara u makedonskoj Vladi. Predlog za novog ministra transporta i potpredsednika Vlade je Aleksandar Nikolovski, ministar odbrane Vlado Misajlovski, a Gordana Dimitriovska- Kočoska biće ministarka finansija.

Timčo Mucunski biće novi ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, Zlatko Perinski ministar lokalne samouprave, Stefan Andonovski za informaciono društvo i digitalnu transformaciju, Borko Ristovski za sport, a Sanja Božinovska za energetiku, rudarstvo i mineralne resurse. Poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vodiće Cvetan Tripunovski, kulturu i turizam Zoran Ljutkov, prosvetu i nauku Vesna Janevska, a za politički sistem Ljupčo Dimovski.

Dosadašnji tehnički ministar unutrašnjih poslova Panče Toškovski ostaje na istoj funkciji, a ministar zadužen za integraciju i sprovođenje Dekade Roma biće Šaban Saljiu.

Share.