Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih oficira optuženih da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, saznaje „Politika“.

Uz poziv za suđenje koje je zakazano za 14. oktobar, sud je Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Branilac prvookrivljenog Mikca po službenoj dužnosti advokat Aleksandar Olenik rekao je da uprkos tome što se početak suđenja očekuje za manje od mjesec, Viši sud još nije odlučio da li će se optuženima suditi u odsustvu, kako je to predložilo tužilaštvo.

-Sud još nije doneo odluku jer se čekaju odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni. Tek nakon što sud dobije odgovore, biće u mogućnosti da donese pravilnu i pravičnu odluku. Odgovor može biti da pozivi nisu dostavljeni, da organi Hrvatske odbijaju da ih dostave, pa sve do urednog uručenja poziva – rekao je Olenik.

On je naglasio važnost pravičnosti odluke jer je najvažnije da suđenje bude pošteno i dodao da je Tužilaštvo za ratne zločine pogriješilo što nije ni pokušalo da pozove optužene da daju izjave još u istražnom postupku.

-Na ovaj način sud ispravlja grešku tužilaštva. Konkretno, tužilaštvo traži od suda da dozvoli suđenje u odsustvu uz obrazloženje da optuženi nisu dostupni našim organima i da se kriju. Međutim, ako nekoga niste ni pokušali da pozovete i ako ga niste obavestili da postoji proces protiv njega, onda on ne može da se krije, niti može biti nedostupan, jer ne zna da je optužen – rekao je on.

Olenik je pojasnio da je u drugim sličnim postupcima, tužilaštvo za ratne zločine slalo pozive preko nadležnih organa Hrvatske, gdje je odgovor bio da oni ne priznaju odluke srpskog pravosuđa uz pozivanje na takozvani Zakon o ništavosti.

Tužilaštvo je svoj prijedlog da se postupak protiv okrivljenih vodi u odsustvu obrazložilo tvrdnjom da vrijeme koje je proteklo od kritičnog događaja daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH, koja je takođe vodila proces protiv okrivljenih, pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Optužnica protiv hrvatskih oficira podignuta je poslije višegodišnjeg pretkrivičnog postupka i istrage koja je trajala oko godinu dana tokom kojih su prikupljeni mnogobrojni dokazi.

U istrazi je korišćena dokumentacija i informacije koje je Tužilaštvo za ratne zločine pribavilo od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, materijalni dokazi MUP-a Republike Srpske, zapisnici o uviđaju, fotodokumentacija, iskazi svjedoka, medicinska i vještačenja vojne struke.Izvor:
Share.