Stručnjak za bezbjednost i bivši načelnik zagrebačke Kancelarije za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je gost Novog dana na N1 televiziji, gdje je govorio o nabavci vojnih aviona Rafal od Francuske.

“Lično smatram da je davno trebalo sjesti za sto i dogovoriti detalje”, govori o sukobu predsjednika Republike Hrvatske i ministra obrane.

“Razočaran sam, to su periferne stvari. Mi imamo vojsku od 15.000 vojnika, mi imamo premalo vojnika, šta mi možemo napraviti s 15.000 vojnika u slučaju da nas neko napadne?”, govori Kalinić, dodajući da Hrvatskoj treba obvezni vojni rok kako bi imala odakle povući ljude u slučaju novog rata.

“Ovo prepucavanje dodatno vodi urušavanju ugleda HV-a”, kaže.

“Situacija u kasarnama je loša, održavanje je nedovoljno. Ali, ako želimo nešto pokrenuti, morali bismo imati vojni rok najmanje kako to ima Švajcarska. Ne može vojska funkcionisati kako je nekad funkcionisala. Ne radi se o tome osjećamo li se ugroženi ili ne, nego o tome da možemo imati prirodne katastrofe i tu vam opet treba vojska. Imali smo taj nesretni potres, pogledajte koliko se napravilo od toga, šta se riješilo”, govori.

“Svaki građanin bi trebalo da prođe osnovnu obuku da može pomoći ljudima oko sebe, da može zaštititi sebe i svoju porodicu u takvim situacijama”, govori za televiziju “N1”.

Kalinić kaže kako se nedovoljno zna o detaljima kupovine aviona od Francuske.

“Prije sam govorio da treba kupiti najsavremenije. Postoji peta generacija, ali mi za to nemamo novca. Ali možda smo mogli kupiti 4 do 6 aviona. Kupovati zastarjelo je bacanje novca”, kaže.

“Meni su dali informaciju da su u našoj komisiji bila dva francuska državljanina, to je dovoljno da posumnjam. Naš strateški partner su dosad bile SAD, da bi se kupio ikakav avion, treba pogledati strategiju nacionalne bezbjednosti. Šta smo mi kupili s tim avionima, je li to avion 4. generacije? Da mi ne kupimo te avione, to bi im istrunulo na aerodromu, kao i onaj Barak koji smo htjeli kupiti. Ako želite nešto kupiti, nešto napraviti, vi morate imati strategiju”, govori Kalinić.Izvor:
Share.