Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske, najavio je danas mogući interventni uvoz ruske vakcine protiv korona virusa pre nego što ona dobije odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

On je rekao da je o tome juče razgovarao sa ambasadorom Rusije u Zagrebu.

„Zamolio sam ruskog ambasadora da se ubrza dostava traženene dokumentacije kako bi HALMED mogao da donese odluku“, rekao je Beroš, preneli su hrvatski mediji.
Na pitanje da li to znači da bi ruska vakcina mogla da dođe u Hrvatsku, Beroš je odgovorio:

„Da, opcija je da ta vakcina dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA (Evropska agencija za lekove), odnosno s odobrenjem HALMED i tzv. interventnim uvozom..“, rekao je Beroš.

Rekao je i da kada vakcina iz Rusije stigne, procena HALMED bi trajala nekoliko dana ili sedmica.

„Ta analiza će zahtevati neko vreme, ali tu govorimo o danima i sedmicama, a ne mesecima“, rekao je on, preneo je Tanjug.

Hrvatska evroparlamentarka Romana Jerković izjavila je danas da je sitem nabavke i raspodele vakcina preko EMA doživeo debakl i da bi Hrvatska trebalo sama hitno da nabavi rusku vakcinu protiv korona virusa “Sputnjik Ve”.

O tome se oglasila i ambasada Rusije u Hrvatskoj koja je potvrdila da je kontakata po tom pitanju bilo.

Ovo bi bio drugi pokušaj Hrvatske da nabavi rusku vakcinu, budući da je prvi propao zbog packi Brisela, pa je hrvatski premijer Andrej Plenković morao da odustane od prvobitne namere da za građane svoje zemlje nabavi rusku vakcinu budući da ceo sistem raspodele vakcina preko EU ne funkcioniše kako je planirano, preneo je B92.

Inače, ambasada Rusije u Zagrebu danima je bila pod svojevrsnom opsadom građana koji su na svaki način pokušavali da dođu do informacije kako bi mogli da nabave rusku vakcinu.

Share.