Haker koji je upao u sistem A1 i ukrao lične podatke najmanje 100.000 korisni-ka tog telekoma, kako saznajemo, ide u osnovnu školu.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, policija je počinioca svrstala u kategoriju mlađeg maloljetni-ka, što je termin koji obuhvata tinejdžere od 14 do 16 godina.

Međutim, kako mediji neslužbeno saznaju, haker koji je upao u A1, ukrao lične podatke i tražio oko pola miliona dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina.

Policija ga je navodno prekjuče sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisustvu roditelja. Pretražili su porodičnu kuću, u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno. Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

“Već drugi dan sprovodimo intenzivno kriminalis-tičko istraživanje nad jednom maloljetnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posav-ske županije, a zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenje računarskih podataka i zloupotreba naprava na štetu A1 Hrvatska”, rečeno je.

“Radi se o maloljetnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage”, rečeno je.

Podsjetimo, ovaj maloljetni haker je od A1 tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama kao uslov da ne objavi lične podatke korisnika na dark webu. Tražio je 150 etereuma (ETH).

Indexu je javio da mu u roku od 72 sata, koji je zadao, nije uplaćen traženi iznos te da je objavio podatke na dark webu. Međutim, kada je Index zatražio dokaz, više nije odgovarao.Izvor:
Share.