Dvojica trinaestogodišnjaka osumnjičena su da su u dužem periodu elektronskom poštom slali poruke obrazovnim i drugim institucijama o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, te je uhapšena majka jednog od njih.

Maloljetnici su koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka prijeteće sadržine čime su ugrozili bezbjednost većeg broja djece i građana u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Jedan od dječaka pohađa Osnovnu školu “20. oktobar” na Novom Beogradu, koja je u prethodnom periodu dobila najveći broj prijetećih mejlova, a samo on je, kako se sumnja, poslao više od 80 mejlova svojoj i drugim školama.

S obzirom na to da su izvršioci djeca i da nisu krivično odgovorna, policija je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica uhapsila majku jednog od dječaka.

Riječ je o ženi čiji su inicijali A.B.S. /42/, kojoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, prenosi Tanjug.

Iz MUP-a je navedeno da će protiv tridesetosmogodišnje majke drugog dječaka biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

Policija je maloljetnike otkrila na osnovu podataka dobijenih od Evrodžasta i kroz međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

Policija u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nastavlja rad na procesuiranju i drugih lica povezanih sa ovim prijetnjama.Izvor:
Share.