Crna Gora nije odustala od potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji mora biti u skladu s ustavno-pravnim sistemom države, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Ðukanović i dodao da SPC nema nikakva posebna prava u Crnoj Gori.

“Ugovor nije nikakav imperativ SNP-a, to je interes svake odgovorne vlasti uključujući i DPS, kao raniju vlast. Samo je imperativ da taj ugovor mora biti u skladu s ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, a ne u skladu s mitomanskim interpretacijama istorije čelnika SPC kako njima pripadaju neka posebna prava. Ne pripadaju im nikakva posebna prava”, rekao je Ðukanović u intervjuu za Radio Crna Gora.

Siguran je kaže da države neće potpisati ugovore o kakvim, kako je rekao, mašta SPC.

“Sa tezom da dokaže da je Crna Gora srpska, teokratska država kojom bi trebalo da upravlja SPC, za šta su podršku dobili i izborom vlade u Ostrogu”, kaže Ðukanović.

Govoreći o popisu stanovništva, crnogorski predsjednik je rekao da je to zakonska obaveza, koja je, kako tvrdi, prošle godine propuštena zbog nezdrave atmosfere i srpskih medija.

“Zakon o popisu treba da definiše sve uključujući i tačan datum njegovog održavanja. Tu priliku smo propustili prošle godine jer se popisi održavaju svake 10 godine. Ta prilika se propustila zbog potpuno jedne nezdrave atmosfere u kojoj su srpski mediji govorili o najvažnijem nacionalnom interesu Srbije da bude akter popisa u Crnoj Gori”, tvrdi Ðukanović.

On je rekao da Zakon o popisu koji je usvojila odlazeća vlada treba dopuniti jer nisu sadržani svi neophodni elementi.

Share.