Počeo je sudski rasplet jednog od najintrigantnijih slučajeva u hrvatskoj krivičnoj praksi.

Naime, Damir Keleminčić (65) optužen je da je na podmukao način i iz koristoljublja ubio komšinicu Slavojku Senišin (76) 2011. godine.

Kako se u optužnici navodi, ubio je komšinicu kako bi se domogao njenog stana. Čim je sjeo na optuženičku klupu, protestovao je zbog fotografa koji su ga snimali, a zatim je zatražio da se cijelo suđenje zatvori za javnost. Pravdao je to interesom svoje porodice, koji teško podnose da čitaju sve šta se objavljuje o njemu. Prijedlog mu je odbijen.

Bit će ispitano 30-ak svjedoka

Na suđenju bi trebalo da bude ispitano 30-ak svjedoka, među kojima su i članovi porodice optuženog. Osim toga bit će reprodukovane snimke tajno snimljenih Keleminčićevih razgovora koji ga, kako je uvereno tužilaštvo, uveliko inkriminiraju. Bit će sprovedeno i grafološko vještačenje rukopisa Slavojke Senišin na kupoprodajnom ugovoru s Keleminčićem od 7. jula 2005. godine.

Odbrana smatra da je to važno jer je kao motiv ubistva navedeno koristoljublje, a ako je Slavojka Senešin potpisala ugovor, Keleminčić se mogao upisati kao vlasnik, objasnio je advokat Arnold Čada.

Ubio komšinicu pa telo bacio u bunar i tamo ga skrivao 11 godina

Prema optužnici, Keleminčić je svoju komšinicu ubio krajem 2011. a zatim njeno tijelo bacio u bunar kraj svoje vikendice u Prečnom.

Tamo je tijelo i pronađeno u septembru 2022. godine. Iako je okrivljeni čak premiještao nadzemni dio bunara, istražitelji su snimajući njegove razgovore saznali da je tijelo ipak tamo.

Snimljen poziv ocu

– U Prečnom sam. Kopaju bagerima. Vjerovatno budu nosili Slavojku… Oprosti za sve… Branio sam se od nje, a ovo ti pričam tako da znaš – rekao je Keleminčić svom ocu dok su ga istražitelji tajno snimali.

– Kaj si je ti maknul – upitao ga je otac.

– Da, samo ne smiješ to, nemoj nikome reći, oni kopaju cijelo dvorište… – odgovorio mu je Keleminčić.

Članovi porodice prijavili su nestanak 76-godišnjakinje, ali istraga godinama nije davala rezultate. Keleminčić je pet godina nakon ubistva krivotvorio i ovjerio dokumentaciju o kupovini stana kako bi prisvojio žrtvinu nekretninu.

– Budući da prvobitno nisu postojala saznanja da je oštećena žrtva kaznenog djela, članovi porodice su 2011. godine prijavili njen nestanak, dok provedenim kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno gdke se oštećena nalazi – piše policija zajedničkoj stambenoj zgradi.

Policajci su od 2020. do 2022. došli do novih saznanja koja su povezala Keleminčića s nestankom 76-godišnjakinje. Ishodovali su nalog Županijskog suda u Zagrebu za pretragu imanja osumnjičenika koje se nalazi u naselje nedaleko od Ivanić-Grada.

Kako je pomogao Google Street View
U saradnji s pripadnicima MORH-a prekopali su dvorište te je pronađen zatrpani bunar. Iz policije su posumnjali da je osumnjičeni zatrpao bunar kako bi sakrio mjesto gdje je bacio tijelo oštećene. 22. septembra 2022., na dubini od sedam metara, pronađeno je tijelo zamotano u tepih.

Voditelj Službe opšteg kriminaliteta PU zagrebačke Zvonimir Petrović je tada potvrdio kako je policiji pri istrazi pomogao Googleov Street View.

Što se samog bunara tiče, pregledom Google Street Viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premiještena ispred vikend-kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u sprovođenje drugih mjera radnje – naveo je.

Dodao je i kako je policija razgovarala s Keleminčićem još 2011. “U tom trenutku nikakve indicije nisu upućivale na njega”, napomenuo je, prenosi Index.Izvor:
Share.