Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je Republika Srpska istorijska, politička i ustavna činjenica, i da njen opstanak i stalni razvoj predstavljaju za Srbiju i njene građane nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta.

Obraćajući se na tribini u Beogradu povodom 30 godina Ustava Republike Srpske, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Dačić je rekao da o statusu Republike Srpske mogu da odlučuju samo njeni građani, a ona sama ne može da bude zaobiđena u bilo kakvom dogovoru koji se tiče BiH.

On je rekao da to mora da ponovi, zato što i danas nakon 30 godina postoje namjere i aktivnosti čiji je cilj da Republika Srpska ne bude ono što je opšteprihvaćeno, pa čak i da prestane da postoji.

“Ništa od toga se neće dogoditi”, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je današnja Srbija posljednja na svijetu koja bi prizivala razgradnju BiH, te dodao da je Srbija nebrojeno puta izjavila i pokazala da poštuje integritet BiH i da joj istinski želi samo dobro.

“I baš zbog toga smo prvi koji će se usprotiviti svakom pokušaju da se naškodi Republici Srpskoj, da se ona zaobilazi kada se donose odluke i da nestane. To nije samo naša obaveza koju smo prihvatili, to je naša želja i naša dosledna državna politika koju ćemo voditi dok postoje i Srbija i Srpska”, rekao je Dačić.

On je rekao da je stvaranje Republike Srpske jedan od najvećih istorijskih događaja za srpski narod u 20. vijeku i da to predstavlja nacionalni i državni prioritet Srbije i srpskog naroda.

“Mnogi kažu da na to nemamo pravo. Ne samo da imamo pravo, nego ga imamo i mnogo više nego neki koji sa udaljenosti nekoliko desetina hiljada kilometara pokazuju interesovanje za drugi entitet u BiH i za drugi narod i koji kažu da napad na taj entitet i narod predstavlja napad na te zemlje”, napomenuo je Dačić.

Zato, dodao je on, i Srbija može da kaže da svaki napad na Republiku Srpsku je napad na Srbiju i srpski narod, ali da se nada da više nikada niko neće govoriti ni o kakvim napadima, nego da će se svi zajedno najzad usredsrediti na to da probaju da stave tačku na jugoslovensku krizu.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, Dačić je naveo da je donošenje prvog ustava tada bio za srpski narod u BiH jedan od najvažnijih koraka da sačuva indentitet i svoja prava, te da je i osnivanjem Republike Srpske 9. januara srpski narod dao konačan odgovor u kakvom institucionalnom okviru želi da živi i ostvaruje svoja prava.

“A taj odgovor je isti i danas, kao i pre 30 godina i glasi – Republika Srpska. Republika Srpska je taj istorijski odgovor i on traje već tri decenije. Isto toliko traju i pokušaji da se taj odgovor promeni i da Republika Srpska postane nešto što nikada nije bila, niti srpski narod želio”, rekao je Dačić.

On je rekao da je u Ustavu Srpske i amandmanima sadržano jasno opredjeljenje srpskog naroda da želi da očuva svoj identitet i samobitnost u onom okviru za koji se izborio i koji je prihvaćen u međunarodnim okvirima.

I Srbija i Srpska, istakao je on, traže zajedno da taj okvir bude poštovan, a samim tim i prava koja pripadaju Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom u okviru BiH.

“Ovo se tiče samo nas sa obe strane reke Drine i nikoga drugog. A naročito se ne tiče onih koji u našem bratskom savezništvu vide nekakvu pretnji za sebe. Mi nikome ne pretimo”, naveo je Dačić.

On je naglasio da niko ne treba da se plaši jakih veza Srbije i Srpske, i niko u tome ne treba da traži izgovor za svoju politiku koja ne misli dobro ni Srpskoj niti BiH, pa ni cijelom regionu.

“Samo mi u Srbiji i Srpskoj treba da se pazimo slabljenja naših veza i da ne dopustimo da jedni drugima postanemo manje važni nego što smo to danas. Tome bi se radovali svi koji žele neko novo prekrajanje Balkana i BiH, ali bez učešća Srbije i Srpske i bez naših jakih veza”, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da događaji u Ukrajini pokazuju da raspad Jugoslavije i SSSR-a i dalje ostavljaju posljedice i da nisu završeni politički procesi, te istakao da je zato konačno vrijeme da se svi okrenu saradnji jedni sa drugima i stvaranju zajedničkih interesa za budućnost.Izvor:
Share.